Iranska damlandslaget landade i Sverige på torsdagen. Foto: SVT

Historisk landskamp på Gamla Ullevi

Uppdaterad
Publicerad

På fredagskvällen spelas en historisk match på Gamla Ullevi i Göteborg. Det är första gången som Iran spelar en fotbollslandskamp på damsidan, i Europa.

– Så fort jag hörde om matchen köpte jag biljetter, säger Dona Tarokh från Kungsbacka.

Dona Tarokh ska gå på matchen tillsammans med sin syster, barndomsvänner och nyare vänner. Allihop är födda i Sverige med föräldrar från Iran.

– Jag är väldigt peppad, det är min första fotbollsmatch någonsin. Också är det ju båda mina länder som spelar mot varandra.

Hon bor just nu i Kalmar men har tagit sig hem för att se landskampen.

Nära att den inte blev av

– Den här matchen mellan Iran och Sverige har stor symbolisk betydelse, mer än sportslig, säger Pezhman Pars som skriver om iransk fotboll på sportsajten Svenskafans.

Den är historisk eftersom det är lagets första match i Europa och för att det är första gången de båda ländernas damlandslag möts.

Läs också: Iran på plats – ”vill bli lika bra som Sverige”

Vänskapsmatchen har varit planerad sedan förra året, men ändå var det på vippen att den inte blev av.

Enligt källor till Svenskafans så ville Irans idrottsministerium inte släppa iväg laget eftersom det skulle bli ett för ojämnt motstånd. Och laget som skickas kommer inte vara Irans bästa.

– Rent officiellt är det ett seniorlandslag som är här, men det är absolut inte det bästa laget. Några av spelarna är äldre men de flesta är yngre, säger Pezhman Pars.

Ny satsning på damerna

Damfotboll har funnits ett tag i Iran men det är först de senaste åren som fotbollsförbundet har börjat anstränga sig.

– Nu finns det en riktig liga och man håller på och bygger för framtiden och satsar på de yngre spelarna, så många av de äldre har sadlat om till tränare, säger Pezhman Pars.

Ligan är fortfarande igång i Iran, och det i kombination med den stora osäkerheten kring om landskampen skulle bli av eller inte kan vara orsaken till att flera av de bästa spelarna inte kom med till Sverige.

Osäkerheten kring matchen och att den flyttats en gång kommer troligtvis också påverka kvällens publiksiffror, tror Pezhman Pars.

– Jag fick boka nytt flyg och nytt hotellrum eftersom den flyttades, säger han.

– Men jag tror att de iranska fansen kommer höras mycket ikväll.

Han tycker att det är ett privilegium att få se de iranska damernas första match i Europa, och hoppas att det blir mer av den varan.

– Jag hoppas att det iranska fotbollsförbundet i och med den här matchen ska förstå vikten av att Iran får möta lag på det svenska landslagets nivå.

En chans att dubbelgardera sig

Dona Tarokh kan inte bestämma sig för vilket lag hon håller på. Men eftersom det är en vänskapsmatch går det att gå dit bara för nöjes skull, säger hon.

– Jag kommer nog måla en iransk flagga på ena kinden och en svensk på den andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.