Martin Rydgren, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, menar att reglerna kan skärpas. Foto: TT/Hav

Historiskt få humrar – nu kan regler skärpas

Uppdaterad
Publicerad

Hummerbeståndet är betydligt mindre än forskarna tidigare trott. Det kan leda till hårdare reglering av fisket som nu ska ses över av Havs- och vattenmyndigheten.

Det är Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som tagit fram nytt biologiskt underlag för att kunna skapa en bild av hur stort beståndet är för europeisk hummer.

– Utifrån det underlag som vi fått in så bedömer vi att beståndet är mycket sämre än vad det varit historiskt, säger Martin Rydgren, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Är det alarmerande?

– Det skulle jag inte vilja säga men det kan bli betydligt bättre.

Hårt fisketryck

Hummer fiskas framför allt av fritidsfiskare som står för upp emot 75 procent av den årliga fångsten. Resterande del står cirka 250 yrkesfiskare för. De senaste decennierna har fisketrycket på hummern hårdnat vilket HaV försökt motverka genom hårdare regler. Enligt Martin Rydgren har restriktioner i fisket efter hummer sannolikt motverkat de negativa effekterna av ett ökat fiske på arten men det verkar inte ha lett till en betydande återuppbyggnad av bestånden. Därför ska Hav nu genomföra en ny översyn av fiskereglerna.

– Det kommer sannolikt leda till att omfatta minimimått, antal redskap och fiskesäsongens längd. Tanken är att nya bestämmelser skall vara på plats till nästa års premiär, säger Martin Rydgren.

Amerikanska humrar hotar

Förutom det hårdare fisket tas även den den amerikanska hummern upp som ett potentiellt hot mot den europeiska arten. Sedan 2008 har det rapporterats fynd av 32 amerikanska humrar längs västkusten, från Marstrand i söder till Smögen i norr, och på HaV misstänker utredarna att det finns fler amerikanska humrar i havet utmed västkusten.

– Vi tror att det finns fler individer i våra vatten och finansierar därför en insamling av misstänkta amerikanska humrar, säger Sofia Brockmark, utredare på enheten för biologisk mångfald på HaV, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.