Även i år utlyser Havsfiskelaboratoriet i Lysekil en belöning på mellan 500 och 1000 kronor för alla som lyckas fånga en amerikansk hummer. Foto: SVT

Hittelön för amerikanska humrar

Uppdaterad
Publicerad

Forskarna på Havsfiskelaboratoriet i Lysekil är så angelägna om att bli av med de amerikanska humrarna att man betalar en hittelön på mellan 500 och 1000 kronor per hummer.

På måndag är det dags för årets hummerpremiär. Även i år utlyser Havsfiskelaboratoriet i Lysekil en belöning på mellan 500 och 1000 kronor för alla som lyckas fånga en amerikansk hummer. Den amerikanska hummern hör inte hemma i svenska vatten och kan utrota den inhemska europeiska hummern.

– Det är egentligen ingen som vet hur stort hotet mot vår europeiska hummer är. Allt beror på om de amerikanska humrarna får en egen etablerad population med egen avkomma i våra vatten, säger Vidar Öresland, docent Havsfiskelaboratoriet i Lysekil och Sveriges lantbruksuniversitet.

Sedan 2008 har man fångat 32 amerikanska humrar längs västkusten. Bland annat har en amerikansk hummerhona hittats i  Gullmarsfjorden med hybrida ägg.

Parar sig över artgränserna

– De parar sig med europeiska hanar. Och det finns ett okänt antal europeiska honor som parats med amerikanska hanar, berättar Vidar Öresland.

Det är vid Lovéncentret vid Kristineberg i Fiskebäckskil som alla upphittade humrar kommer att placeras innan de forslas vidare till Sveriges veterinäranstalt för sjukdomsanalys. Nytt för i år är att de kommer att skickas levande.

– Tidigare har vi tagit proverna och sedan skickat iväg dem döda. Nu vill veterinärerna ha in dem levande, säger Öresland som tror att man endast kommer få in en handfull amerikanska humrar under årets hummerfiske. 

Anledningen är att den amerikanska hummern håller på att sprida sig ut på djupare vatten. Koncentrationen av arten blir därför mindre och därmed svårare att fånga.  Därför menar Öresland att det är viktigt att rapportera in till Havsfiskelaboratoriet i Lysekil om man får upp en amerikansk hummer i sin tina.

Amerikansk hummer har ljusare stjärt

Skillnaden på amerikansk och europeisk hummer ser man på de fem stjärtflikarna som sitter längst ut på hummerns stjärt. Dessa är mycket ljusare på en amerikansk hummer.  De kan även vara mer gulaktiga än stjärtens ovansida som kan vara i det närmaste svart eller helsvart.

– Detta ser man lätt på 2-3 meters avstånd, säger Vidar Öresland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.