Foto: TT

Högsäsong för bilinbrott

Publicerad

En nygammal metod för bilstölder är tillbaka i Göteborg. Tjuvar använder sändare för att störa ut låset på bilar när ägaren låser.

Den senaste tiden har polisen i Göteborg märkt att en gammal metod för bilinbrott har kommit tillbaka. När bilägare tror att de låser sina bilar med fjärrkontroll trycker någon på en störsändare, som stör ut bilens centrallås så att den fortfarande är öppen.

– Vi har fått en del tips när vi pratat med folk ute och det har kommit mail, så jag skrev om det på polisens facebooksida. Och då visar det sig att många har råkat ut för det här, säger Helene Ramsmo, kommunpolis i Göteborg.

Kan ”blinka till” – men vara olåst

En del bilägare som har utsatts säger att bilen ska ha ”blinkat till” som om den faktiskt låsts. Andra har märkt att den inte gått i lås, enligt polisen. Helene Ramsmo säger att metoden har använts förut, men att sommaren är högsäsong för bilinbrott, då framför allt turister drabbas.

– Om det kommer barnfamiljer och går på Liseberg, och barnen slänger upp en ipad i bakrutan så är det som gjort för ett bilinbrott. Det tar 20 sekunder, säger hon.

Göteborg hårt drabbat

Polisen samarbetar med hotell för att få ut information om bilinbrott, men enligt Helene Ramsmo att det är svårt för poliser att komma åt problemet:

– Vi har mycket bilinbrott i Göteborg och har alltid haft. Vi behöver all hjälp vi kan få av allmänheten.

För att undvika inbrott med störsändare är det kontroll som gäller.

Mitt enda råd är att stå bredvid bilen när man låser, och känna efter att den har låsts, säger Helene Ramsmo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.