Nu prisas Erika Åkesson för sitt civilkurage. Foto: Privat/TT

Erika prisas för sitt civilkurage

Uppdaterad
Publicerad

Erika Åkesson såg när en ensam kille blev rånad mitt på öppen gatan. Hon tvekade inte en sekund att ingripa utan skrek till och sprang fram och avvärjde rånet. Nu får hon pris från John Hrons stiftelse för sitt mod.

– Det hade jag aldrig väntat mig, säger hon.

I dag, torsdag 17 augusti, är det 22 år sedan John Hron misshandlades till döds av nynazister vid Ingetorpssjön i Kode, utanför Kungälv. Sedan året efter har stiftelsen i hans namn delat ut ett pris till Johns minne.

Samma år som John Hron blev mördad, 1995, startade hans föräldrar en insamlingsstiftelse tillsammans med Kungälvs kanotklubb som sonen var engagerad i.

Stiftelsen arbetar främst med föreläsningar och har delat ut ett stort antal bidrag genom åren för att motverka våld, mobbning och rasism i samhället. Och för att uppmärksamma personer som visat stort civilkurage.

Visat mod

I år är det Erika Åkesson som får ta emot John Hrons insamlingsstiftelses pris på 50.000 kronor:

”Erika Åkesson tilldelas John Hrons pris på 50.000 kronor för sitt föredömliga agerande. Erika har visat civilkurage och stort mod, genom att avvärja pågående personrån. Erika har handlat bortom sitt eget personliga intresse. Erika förtjänar all respekt för sin insats”

Det var en måndag i januari och Erika Åkesson låg hemma och var sjuk. Det var hennes mamma också och eftersom de kändes sig utslagna åkte de för att köpa varsin hamburgare.

– Jag hoppade in i bilen i bara pyjamas eftersom man inte förväntar sig att något sådant här ska hända, säger Erika.

Springer fram till rånarna

På väg till restaurangen så ser de en man som blir rånad. Erika ber sin mamma att stanna bilen och utan att tveka hoppar hon ur och springer fram till mannen vars fickor håller på att länsas. Rånarna springer därifrån och Erika larmar polisen.

– Jag hann inte tänka så mycket, utan bara sprang dit, med en del adrenalin, säger Erika som är 26 år och jobbar som fritidspedagod och har ett stort intresse för människor.

– Jag har inte varit med om något liknande, men ser jag någon som mår dåligt så går jag alltid fram och frågar hur det är och erbjuder min hjälp, säger Erika Åkesson.

Det är en av egenskaperna som Johns pappa Tony Hron värderar högt och vill premiera.

– Det är det som är civilkurage, man kan alltid göra något. Det är det vi försöker belysa varje år, säger han.

När Erika Åkesson fick samtalet om att hon hade fått priset trodde hon inte till en början att det var sant och berättar att hon blev överraskad.

Prisutdelning på Götaplatsen

Klockan 19 under torsdagen delas priset ut på Götaplatsen i Göteborg. I samband med prisutdelningen kommer även Mikael Wiehe att spela musik.

– Jag är lite nervös, men mycket hedrad, säger Erika Åkesson och tillägger att för pengarna ska hon bjuda sin mamma på något fint eftersom hon var med vid rånet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.