Det var i augusti som de asylsökande palestinierna hungerstrejkade på Järntorget i Göteborg. Foto: SVT

Hopp för strejkande palestinier

Publicerad

På torsdagen kom Migrationsverket med ett rättsligt uttalande angående palestinier från Gaza, dit det 40-tal som hungerstrejkat på Järntorget hör.

– Jag är hoppfull, säger Mohammed, talesperson för palestinierna.

Det rättsliga ställningstagandet från Migrationsverket är ett dokument som handleder beslutsfattare, och har tagit månader att framställa.

Hungerstrejkande palestinier

Av dokumentet framgår att för personer som har svårt att återvända till Gaza så kan permanenta uppehållstillstånd bli aktuella, trots att det finns utvisningsbeslut. Det enda sättet för palestinier från Gaza att ta sig tillbaka är att åka via Egypten och det landets myndigheter beviljar mycket sällan visum till palestinier. Då blir det i praktiken omöjligt för dem att återvända.

Är hoppfull

Palestinierna vid Järntorget har till stor del dragits med den här problematiken. De får inte stanna i Sverige, men de kan inte heller återvända till sitt hemland och blir då tvingade till ett liv i ett slags limbo.

– Jag vill studera och lära mig svenska bättre för att skapa ett liv här, men ni ger mig inget liv, sade en av de hungerstrejkande till SVT Västnytt i augusti.

Med det nya ställningstagandet kan de hungerstrejkande få uppehållstillstånd, det tror i alla fall Mohammed som är talesperson för dem.

– Jag är mycket hoppfull. Alla som strejkat från Gaza är berörda av detta eftersom de inte får visum av Egypten, så jag förväntar mig att de får stanna. Samtidigt fortsätter kampen för palestinierna från Västbanken, säger han till SVT Västnytt.

Individuell prövning

Migrationsverket skriver också att de bedömer att det för närvarande skulle vara stötande att skicka tillbaka barn till Gaza, de kan få uppehållstillstånd på grund av det nya lagutrymmet särskilt ömmande omständigheter. Det råder dock ingen väpnad konflikt, utan istället svåra motsättningar. Det betyder att verket gör en individuell prövning av alla fall.

Det var den 5 augusti som palestinierna inledde en månadslång hungerstrejk och har efter det även manifesterat i ett partytält på Järntorget. Vad som händer där nu är i skrivande stund inte klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hungerstrejkande palestinier

Mer i ämnet