Sex körer sjunger för Earth Hour. Foto: Privat:Leif Eriksson

Sex körer sjunger för Earth Hour

Uppdaterad
Publicerad

På lördagkvällen är det återigen dags att släcka ljuset under årets Earth Hour, en av världens största miljömanifestationer. På Konserthuset ges en specialskriven körföreställning för en hållbar värld.

På Konserthuset i Göteborg kommer Earth Hour i år att firas extra då körföreställningen ”HOPP” intar scenen. Med hjälp av både musik och poesi hoppas arrangörerna ge publiken en upplevelse som ska väcka frågor om vad vi kan göra för att få en bättre och hållbar miljö. 

– Det är ett helt nytt sätt att kommunicera hållbar utveckling. Det är en korsbefruktning mellan miljö, konst, kultur, musik och hållbarhetsfrågorna. Vårt huvudbudskap är att kommunicera hopp, säger Mats Alfredsson som är textförfattare och producent för föreställningen.

Originalmusik av Simon Ljungman

Föreställningen består av sex olika körer med över 140 vuxna och barn, både professionella och amatörkörer. Medverkar som kompositör och musiker gör också göteborgsmusikern Simon Ljungman, som också spelar i Håkan Hellströms band och i Augustifamiljen.

”Hopp” handlar om att skapa en vi-känsla som arrangörerna tycker saknas i dagens samhälle. Så gott som alla stycken är originalmusik av Simon Ljungman och originaltexter av Mats Alfredsson.

– Musiken handlar om en mer hållbar utveckling, om de obesvarade frågorna och om det hoppfulla som trots allt finns, säger Mats Alfredsson. Vi-känslan blir också extra kraftfull när man sjunger om hoppfulla och också sorgliga saker i kör. 

Mässa om hållbarhet

En timme innan föreställningen och i pausen pågår det också en hållbarhetsmässa i Konserthusets foajé där representanter från miljöorganisationer, olika företag med miljöprofiler och kommunala verksamheter kommer att delta och där publiken får möjlighet att ställa frågor.

– Jag tycker att det är extra viktigt med hållbarhetsfrågorna nu när flera länder börjar förneka arbetet med miljön, som exempelvis USA. Vi vill också bidra till den globala vi-känslan och det är det vi manifesterar med föreställningen, säger Mats Alfredsson. 

Klockan 20.30 avslutas kvällen med att lokalerna släcks och att publiken genomför Earth Hour på Konserthusets trappa. 

– Det kommer bli en fin och storslagen kväll med mycket musik och energi, säger Mats Alfredsson. 

Earth Hour

  • Earth Hour är en av världens största miljömanifestationer.  
  • Earth Hour 2017 infaller infaller den 25 mars klockan 20.30-21.30 (lokal tid över hela jorden).  
  • Världsnaturfonden är initiativtagare till Earth Hour som är en visuell signal till makthavare om att ta klimatfrågan på allvar.  
  • Manifestationen hölls första gången 2007 i Sydney i Australien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.