– Vi ser mycket allvarligt på detta när det är skickat mot medier, säger Annelie Strimell, chef för polisens demokrati- och hatbrottsgrupp. Foto: SVT/TT

Hotbrev till SVT innehöll nyårshälsning

Uppdaterad
Publicerad

Texten i ett av de hotbrev som riktades mot SVT-medarbetare på Uppdrag granskning innehöll en nyårshälsning och dödshot på engelska.

– Vi ser mycket allvarligt på detta när det är skickat mot medier som ska verka i det offentliga rummet, säger Annelie Strimell vid polisen.

Det var vid halv tio-tiden på tisdagsförmiddagen som Sveriges Radios och SVT:s gemensamma hus på Hisingen i Göteborg fick utrymmas efter ett pulverlarm. Efter att ett brev som innehöll vitt pulver öppnats fick hela huset spärras av. Först efter flera timmar kunde ett hundratal anställda återvända till sina arbetsplatser.

SVT Nyheter Väst kan nu avslöja fler detaljer om händelsen. Totalt är det fyra hotfulla försändelser som skickats till fyra olika personer på Uppdrag Granskning. Minst två av dem ska ha innehållit pulver, och minst ett av dem ett hotbrev skrivet på engelska. En snabbanalys gjordes direkt av polisen tekniker på plats av pulvret i det första brevet som öppnades och det ska ha haft ”en hög grad av stärkelse”. Polisen vill inte bekräfta uppgiften men säger att pulvret ska ha varit helt ofarligt. Tre av breven har nu har skickats för analys på Nationellt forensiskt centrum, NFC. 

– Det är inte helt klarlagt vad det var för pulver. Nu avvaktar vi analysen från NFC och så får vi se om det kan leda till en träff på en eventuell gärningsman, säger Annelie Strimell, chef för polisens demokrati- och hatbrottsgrupp i region väst.

När det gäller ett tänkbart motiv eller de skriftliga innehållet i breven vill polisen inte säga någonting. Men enligt uppgift till SVT Nyheter Väst ska den text som stod i ett av breven varit kort och skriven på engelska. Brevet innehöll en inledande nyårshälsning och innehöll ett tydligt riktat hot och saknade avsändare.

Grovt olaga hot

Polisen har rubricerat händelsen som grovt olaga hot. Annelie Strimell förväntar sig att att provsaren av breven dröjer minst fyra veckor.

– Ärenden med frihetsberövade personer och ungdomar går alltid före, säger Annelie Strimell.

Hur ser ni på hotbreven?

– Vi ser mycket allvarligt på detta när det är skickat mot medier som ska verka i det offentliga rummet, säger Annelie Strimell.

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med Uppdrag gransknings projektledare Nils Hansson som inte vill kommentera hotbreven.

Trots att SVT och Sveriges Radio i Göteborg utrymdes fortsatte rapporteringen från båda mediehusen mer eller mindre som vanligt.

– Vi låter oss förstås inte skrämmas utan fortsätter envist med vårt uppdrag – i Göteborg, i Karlskrona som hotats tidigare och på alla andra platser runt om i landet, sa Hanna Stjärne ,  SVT:s vd, på tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.