Telefonintervju i Västnytt med den friade ”skelettkvinnan” Helena. Foto: SVT

”Skelettkvinnan” frikänd – får tillbaka sina skelett

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten för västra Sverige dömer den så kallade skelettkvinnan till skyddstillsyn för vapenbrott. Däremot så frias hon för brott mot griftefrid. Och hon får tillbaks sina skelettdelar.

Hovrätten anser, precis som tingsrätten, att kvinnan har införskaffat och flyttat mänskliga skelettdelar, att hon har haft skelettdelar på golvet i sin lägenhet och att hon sålt skelettdelar och därefter låtit flytta dem från Göteborg till Uppsala.

Till skillnad mot tingsrätten, drar hovrätten slutsatsen att de skelettdelar kvinnan förvarade i sin lägenhet inte faller under bestämmelserna för brott mot griftefrid. I domens framgår det att det heller inte är bevisat att kvinnan använt skelettdelar i samband med sexuella aktiviteter, vilket åklagaren försökt bevisa.

Skelettfynd i lägenhet

Kvinnan själv, Helena, blev glad över beskedet att hon frias för brott mot griftefrid.

– Äntligen! Nu börjar min kamp för upprättelse, säger hon till SVT Västnytt.

Kranier och liksäckar lämnas tillbaka

Beslagen som gjorts hos kvinnan är förutom skelettdelar och kranier, även bland annat  liksäckar, låspistol, borr, pannlampa och en plywoodlåda. De beslagen ska lämnas tillbaka till kvinnan. Däremot består beslaget av vapen och magasin. Hon döms också till skyddstillsyn för vapenbrott.

– Det känns bra att jag får tillbaks dom. Det är ju min egendom, säger Helena.

Hovrätten tror på kvinnans berättelse att hon kommit över skelettdelarna genom näthandel från andra länder och hovrättens ledamöter var överens om domen.

Yrkade på fängelsestraff

När rättegången avslutades i september yrkade åklagaren på fängelsestraff då den 37-åriga kvinnan ska ha flyttat skelett till sin lägenhet och behandlat dem ”skymfligt”.

Kvinnan har erkänt att hon köpt sju kranier, en arm, en ryggrad samt ett stort antal skelettdelar, och att hon har förvarat dem i sin bostad, bland annat i plastpåsar. Hon har också erkänt att hon har haft ett nästan komplett skelett liggandes på golvet i sin lägenhet och att hon sålt skelettdelar vidare. Skeletten ska hon ha köpt på internet och sedan förvarat i ett lönnutrymme i sin lägenhet.

Kommer kräva skadestånd

Tingsrätten friade kvinnan i december från misstankarna att hon skulle använt skelettdelarna för sexuella syften. Hon dömdes dock till skyddstillsyn för brott mot griftefriden, vilket hon har överklagat och nu alltså friats för.

Västnytt har pratat med kvinnan och hon tycker att hela rättsprocessen varit som en fars. Hon berättar att hon nu ska kräva skadestånd.

– Det har förstört mitt liv, jag som just var i färd med att ordna upp allt. Jag hade sökt hjälp för mitt missbruk, börjat sälja av mina skelett och mina vapen. Plötsligt är jag uthängd i hela världen, hatad på internet och folk spottade till och med på gatan framför mig där jag bodde tidigare. Nu måste jag börja ett helt nytt liv, byta namn, stad, personnummer, allt det där.

Hör en längre intervju med kvinnan här.

Västnytt har sökt åklagaren Kristina Ehrenborg-Staffas, men hon är på semester och går inte att nås för en kommentar.

Fakta: Brott mot griftefrid

Om någon utan tillstånd och uppsåtligt flyttat, skadat eller skymfligen behandlar lik eller avlidens aska är det som ett brott mot griftefrid.

Detsamma gäller om exempelvis man öppnar, skadar eller gör ofog på kista, urna eller grav.

Straffas med böter eller fängelse i högst två år.

Enligt hovrättens bedömning omfattas inte ”skelett eller skelettdelar från en avliden person som inte ska kremeras eller gravsättas och som inte heller ligger i kista, grav eller i annat de dödas vilorum” av lagtexten.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skelettfynd i lägenhet

Mer i ämnet