Hundparkeringar utanför mataffärer väcker diskussion. Vår reporter Henrik Kruusval testar buren. Foto: SVT

Hundparkeringar utanför mataffärer väcker diskussion

Publicerad

Hundparkeringar blir en allt vanligare syn utanför matbutiker. Istället för att sitta kopplad utanför entrén eller kvar i bilen så får hunden tillträde till en liten hundkoja i anslutning till affären. Vissa menar att det är bra, andra tycker att hunden inte borde följa med till affären över huvud taget. Frågan är – vad tycker hunden själv?

Att ta med hunden till affären och låta den sitta kvar i bilen är något som många hundägare helst undviker. I Vänersborg har en större matbutik försökt avhjälpa detta genom att låta installera hundparkeringar utanför entrén.

– Dels är det bra på sommaren, för att undvika att hunden sitter i en alldeles för varm bil, dels på vintern när många har det här som en del av hundpromenaden. De stannar till på vägen hem och handlar lite, och så kan hunden vänta här i några minuter, konstaterar Gun Engsryd som har nycklarna till kojan.

App krävs för att komma in

Normalt sett måste hundägaren ladda ner en app till sin smartphone. För tre kronor kvarten kan hundägare låta hunden checka in på hundparkeringen, i priset ingår golvvärme och fläktsystem. Utrymmet rengörs automatiskt mellan kunderna.

Holger Svedung och hunden Sigge har använt hundparkeringen flera gånger.

– När vi går på promenad hit så är det en bra lösning, det är inget kul att sätta fast Sigge ute.

Men är det inte bättre att Sigge är kvar hemma medan du handlar?

– Ja, det hade han ju kunnat vara, men det är inte lika kul för honom. Det är roligare att vara med.

Initiativet till hundparkeringen har mött blandade reaktioner på sociala medier. Mer om det kan du läsa här.

Titta på klippet ovan för en rejäl insyn i hur det känns att sitta i buren!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.