Hyreshöjningar på mellan 30 och 50 procent väntar när de gamla hyreshusen från 60-talet renoveras. Foto: SVT

Hyreshöjningar på 30-50 procent

Uppdaterad
Publicerad

Renoveringen av miljonprogrammets bostadsområden kan slå hårt mot låginkomsttagare. Forskare varnar för att hyreshöjningar på mellan 30 och 50 procent kan tvinga många att flytta och därigenom förvärra de sociala problemen

–  Behovet av renovering är stort men måste vägas mot situationen för de som bor i dessa områden. Många gånger handlar det om redan ekonomiskt utsatta människor, säger Mikael Mangold vid Chalmers institution för bygg- och miljöteknik.

Att en del kan tvingas flytta när kommande renoveringar ska dra igång slås fast i hans nya studie där Göteborg som första svenska stad har kartlagts. Mönstret som framträder av forskningen är att de områden som har lägst medelinkomst är samma stadsdelar som också beräknas få störst hyreshöjningar de kommande åren.

Mikael Mangolds kartläggning av läget i Göteborg ska användas som underlag av bland annat Boverket för deras kommande nationella renoveringsstrategi. I studien ingår både allmännyttiga och privata fastighetsägare.

I Hisings-Backa ligger nyrenoverade hyreshus sida vid sida med sådana som det ännu inte gjorts något åt på nästan 50 år då de byggdes i det så kallade miljonprogrammet, alltså de en miljon lägenheter som uppfördes mellan 1964 och 1974. I Backa har standardhöjningen i snitt lett till en 30-procentig höjning av hyran för de boende.

– Jag bodde i en av de gamla lägenheterna i området och fick hyran höjd med ett par tusen kronor när jag flyttade in i det renoverade huset, säger Gyti Nafarie.

Hur klarar du det?

– Ja, det är ju mycket pengar men vi är nöjda för det är en mycket fin lägenhet.

De fattigaste måste flytta

Nesteho Barreh som bor på Katjas gata är dock mer tveksam till att bo kvar om en liknande hyreshöjning väntar när hennes hus ska rustas upp.

– Jag vet inte hur det skulle bli, kanske vi får flytta, säger hon.

Mikael Mangold är noga med att påpeka att många av de boende välkomnar de renoveringar som gjorts eller är planerade. Det höjer såväl statusen på området och förbättrar boendekvaliteten.

–  I dessa stadsdelar bor jättemycket folk med olika inkomstbakgrunder. Det jag fokuserar på i min studie är de mest ekonomiskt utsatta som kanske behöver flytta, säger han.

När det gäller Göteborg visar hans forskning att hyran, efter förväntade renoveringar, i drygt halva fastighetsbeståndet kan öka med mellan 30-50 procent av befintlig hyresnivå. Något som riskerar att slå hårt mot en del boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.