OBS Bilden är ett montage. Foto: Polisen

Idag faller hovrättens dom i Vår krog-fallet

Publicerad

Efter en massiv utredning av det brutala dubbelmordet och masskjutningen på Vår krog och bar kunde tingsrätten döma åtta personer för inblandning i dådet. Idag meddelar hovrätten sin dom i målet, och mot vissa av de dömda gärningsmännen är bevisningen betydligt tunnare än mot andra.

På torsdagen faller hovrättens dom i den uppmärksammade masskjutningen och dubbelmordet på Vår krog och bar i Göteborg. Fem personer fälldes för att gemensamt och i samförstånd utfört två mord och 24 mordförsök. Ytterligare tre personer fälldes för medhjälp till mord och mordförsök. Flera av dem fälldes också för grovt vapenbrott, och narkotikarelaterad brottslighet.

Men när hovrätten nu ska pröva tingsrättens dom så finns det omständigheter som kan innebära att tingsrättens dom förändras.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

22-åring frisläppt

På tisdagen släpptes en 22-årig man som i tingsrätten dömdes till 14 års fängelse för medhjälp till mord och mordförsök. Han fälldes för att inför masskjutningen ha tänt eld på sju bilar i en annan stadsdel för att avleda polisen, men frisläppandet tyder på att hans dom på 14 års fängelse inte kommer att hålla.

Innan skjutningen sattes flera bilar i brand i en annan stadsdel. Här släcker räddningstjänsten en bilbrand i Tuve. Foto: Polisen

Ytterligare en person – en 20-årig man – dömdes för att ha hjälpt till med bilbränderna. Han sitter dock fortfarande häktad. Skillnaden mellan situationen för 22-åringen och hans yngre kumpan, är att den senare greps på bar gärning när han tillsammans med flera andra förflyttade en väska med flera vapen som användes vid skjutningen. Därför dömdes han också för grovt vapenbrott, och dömdes i tingsrätten till sju års fängelse.

Stark bevisning mot de övriga

Bevisningen mot de övriga är stark. Tack vare att polisen tidigt lyckades gripa flera inblandade personer och göra husrannsakan i de lägenheter där dådet förbereddes och där vapen och skyddsvästar förvarades, lyckades man säkra avgörande bevisning mot de dömda. Bland annat hittade polisen en väska med patronhylsor som kunde kopplas till skjutningen.

I den dator som fanns i ”förberedelselägenheten” i Västra Frölunda, så kunde polisen se hur gärningsmännen gjorde adressökningar på en ledare i ett rivaliserande gäng, samt sökningar på satellitbilder över Vårväderstorget där attacken sedan ägde rum. Sådana sökningar gjordes vid minst tre tillfällen och polisens omfattande analyser av telefon- och internettrafik har visat att alla som dömdes befunnit sig i lägenheten. Under själva skjutningen var datorn nedstängd och gärningsmännens telefoner var inaktiva. Men en stund efter dådet startades datorn upp och det gjordes sökningar på nyhetsartiklar om skjutningen.

I en bil med koppling till gärningsmännen hittade polisen dessutom halva nyckeln till den flyktbil som användes under dådet.

Flyktbilen som användes efter dådet köptes in tidigare samma dag vid Ringön. Foto: Polisen

Hade olika roller

Inne på Vår krog och bar fanns bara två gärningsmän. Exakt vilka har man inte kunnat slå fast. Ändå dömdes fem personer i tingsrätten för att ”gemensamt och i samförstånd” begått morden och mordförsöken. Tingsrätten köpte åklagarens argument om att de fem hade olika avgörande roller under skjutningen, och att de alla varit högst delaktiga i planeringen:

  • En 28-åring hyrde de båda lägenheterna där dådet förbereddes. Han köpte också två telefoner, samt ordnade den röda flyktbilen. Han tros också ha varit den som ordnade fram den polisväst som en av gärningsmännen bar under skjutningen.
  • En 21-årig man köpte kontantkort till telefonerna som skulle användas under skjutningen.
  • En annan 21-åring var den som beställde flera av de masker som användes. Han hyrde dessutom den vita hyrbil som användes som extra bil, och var den som köpte in minst två av de skyddsvästar som användes.
  • Alla övriga har enligt tingsrätten varit i förberedelselägenheten vid något eller flera tillfällen då dådet förbereddes, vilket enligt tingsrätten innebär att de måste ha känt till planerna.

En annan fråga som kan vara avgörande för hur domstolar resonerar i mordfall är huruvida gärningsmän haft uppsåt att döda. I det här fallet har tingsrätten ansett att den konflikt som länge pågått länge mellan ett gäng baserat i norra Biskopsgården och ett annat i södra Biskopsgården låg bakom attacken. I dådet mördades en ledargestalt inom nätverket i södra Biskopsgården. En annan ledarfigur hade precis lämnat krogen när mördarna slog till.

Fakta: Här är konflikten i Biskopsgården

  • I Biskopsgården finns det enligt polisen åtminstone två tydliga rivaliserande kriminella nätverk.
  • Det ena har sin bas i Norra Biskopsgården och kring Friskväderstorget, och det andra har Södra Biskopsgården med bas kring Vårväderstorget.
  • Polisen uppger att båda nätverken är aktiva i narkotikahandeln i sina respektive områden, och att just gatuförsäljningen av narkotika är bakgrund till flera av konflikterna nätverken emellan.
  • Men det eskalerande våldet har också kommit att handla om att hämnas tidigare händelser.
  • Masskjutningen vid Vår krog och barhändelsen tros ha varit en hämnd från norra Biskopsgården riktad mot ledargestalter i södra Biskopsgården.
  • Sedan 2013 har ett stort antal skottlossningar och flera mord kunnat kopplas till konflikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Mer i ämnet