Ilska efter nya rutiner på Strömstad sjukhus

Publicerad

Beslutet att stänga ner nattjouren vid Strömstads sjukhus har upprört många.

– Ett hån mot oss i norra Bohuslän, är en av alla kommentarer som SVT Nyheter Väst fått på Facebook.

Från förste september stänger den nattliga primärvårdsjouren vid Strömstad sjukhus. I stället kommer en sköterskebil med en specialistsjuksköterska att ta sig an akuta primärvårdsfall nattetid mellan tio på kvällen och åtta på morgonen.

– Satsningen på en mobil enhet gör att besök och insatser av sjuksköterska i hemmet nattetid kan göras i ännu större utsträckning än i dag, säger Ulrik Hammar (L), ordförande i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Nattsköterskan kommer även att kunna behandla sjuka barn, så det är en kvalitetshöjning jämfört med tidigare, menar Ulrik Hammar (L).

”Ska folk behöva dö?”

Men alla håller inte med. Beslutet att stänga ner den nattliga primärvårdsjouren har fått många att reagera med ilska och besvikelse.

Närmaste akutmottagning med läkare och full akutberedskap hela natten finns vid  NÄL i Trollhättan, elva mil bort.

– Hur kan politikerna fatta ett sådant oerhört dumt beslut? En stängning av akuten i Strömstad innebär väl att de hänvisas till NÄL i Trollhättan vilket tar cirka en timme för en ambulans i ilfart.

”Ska folk behöva dö på grund av politiska beslut? Gör om och gör rätt, politiker, för nu har ni tagit ett korkat beslut”, skriver en upprörd medborgare på Facebook.

”Det är tråkigt”

Inte heller den socialdemokratiske representanten i nämnden, Kenneth Borgmalm, är helt nöjd med förändringen.

– Vi i socialdemokraterna sa nej till nedläggningen av nattjouren i Strömstad från början, vi tycker det är tråkigt att den försvinner, säger Kenneth Borgmalm (S).

Men när förslaget om att ersätta nattjouren med en sköterskebil lades fram så röstade även socialdemokraterna ja till förändringen.

– Ja, vi har sagt ja till den mobila enheten som vi tycker ger en acceptabel lösning som ersättning för nattjouren.

Beslutet att lägga ner primärvårdsjouren nattetid i Strömstad togs redan i våras, men beslutet om den nattliga sköterskebilen, den så kallade ”mobila enheten” på politikerspråk, kommer att tas i nämnden den 31 augusti.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.