Militärer ska inte jobba som ambulanssjukvårdare, menar Henrik Johansson. Foto: TT/SVT/Privat

Ilska över militärer som ambulansförare

Publicerad

Ambulansförbundet Alarm kräver nu att arbetsgivare slutar ta in militärer som ambulanssjukvårdare.

– Vi vill se en säker hälso- och sjukvård, säger Henrik Johansson.

Den fackliga organisationen Ambulansförbundet Alarm har tröttnat på hur situationen ser ut för många av deras medlemmar runtom i landet.

– Man försämrar arbetstiderna och möjligheten att lägga individuella scheman. Besparingarna har gått så långt att det nu råder någon form av gravstämning, säger Henrik Johansson, f d förbundsordförande för Alarm.

”Militären saknar utbildning”

Bland annat är man ilsken över att Skaraborgs sjukhus plockar in militärer från Försvarsmakten för att klara ambulansbemanningen under sommaren.

–Militären saknar en gedigen prehospital utbildning och en grundläggande vårdutbildning. De finner sig också i lägre ersättningar och saknar civil utryckningsutbildning.

De föreskrifter som finns och som ska säkra att patienter får ett kompetent omhändertagande, faller om man rekryterar personal som inte uppfyller kraven, menar fackförbundet.

”Handlar om pengar”

– Vi vill se en säker hälso- och sjukvård med personal som konkurrerar likvärdigt om arbeten. Det här handlar lika mycket om arbetsvillkor som patientsäkerhet.

Men är det inte rationellt att ta in militärer om det inte går att bemanna på vanligt sätt?

– Nej, det här har handlat om att spara pengar och att snabbt kunna rekrytera folk som ställer lägre krav. Utbildade ambulanssjukvårdare har nekats arbete.

”Överväger stridsåtgärder”

Fackförbundet förhandlar nu med arbetsgivaren, Västra Götalandsregionen. Om man inte får sin vilja igenom är man beredd att ta till stridsåtgärder.

– Arbetsgivaren måste lyssna på personalen. Vi överväger annars att ta till stridsåtgärder som övertidsblockader, säger Henrik Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.