– Precis som alla andra har ju vi också sett och läst om trakasserierna och det är vedervärdigt, säger Patrick Fredriksson, en av grundarna och festivalansvarig för Way out west. Foto: TT

Inga kvinnozoner på Way out west

Uppdaterad
Publicerad

Till skillnad från Göteborgs Kulturkalas så har arrangörerna av Way out west inte övervägt några trygga zoner för kvinnor.

– Precis som alla andra har ju vi också sett och läst om trakasserierna och det är vedervärdigt, säger Patrick Fredriksson, en av grundarna och festivalansvarig för Way out west.

”Det är alltid män”

– Män i grupp är ju uppenbarligen livsfarligt. Det är inte alla män men det är alltid män som gör det här, säger han.

Sexuella ofredande på festivaler

Ett 60-tal fall av sexuella trakasserier, fem våldtäkter och ett våldtäktsförsök har hittills anmälts i samband med sommarens svenska festivaler.

Göteborgs Kulturkalas överväger att införa ”kvinnozoner” framför scenerna där tjejer och kvinnor ska kunna känna sig extra trygga på konserter.

Men det här är inget som arrangörerna av Way out west överväger, och anledningen är att de inte tror sig få något stort problem med trakasserier.

– Vi jobbar alltid med säkerhet och trygghet, sedan har vi i princip varit helt förskonade från sånt under de snart tio år vi har gjort Way out west, säger Patrick Fredriksson.

Läs mer: Man är själv en del av problemet

Räddade av högt biljettpris

Anledningen till det tror han är en kombination av målgrupp och biljettpris. Snittåldern på festivalbesökarna ligger runt 28-32 år, det är fler kvinnor än män i publiken och biljettpriset ligger på över 2.000 kronor, vilket han tror gör att man inte går dit om man inte är fokuserad på just musiken.

Patrick Fredriksson förstår dock att Göteborgs Kulturkalas, som har ett helt annat arrangemang, funderar på ”kvinnozoner”.

– Det är hemskt att man måste ta såna drastiska åtgärder, men jag förstår det och måste säga att det på sätt och vis är en ganska bra idé. Det positiva i det här är ju att frågan blir ordentligt belyst.

Läs mer: Mer provocerande att begränsa män

Kräver att män sätter ner foten

Som andra redan uttryckt tycker Patrick Fredriksson inte att grundproblemet har med festivaler att göra, utan med samhället i stort.

– Jag tycker att män måste börja våga prata om andra män, att man sätter ner foten och att det inte är okej att man beter sig hur som helst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexuella ofredande på festivaler

Mer i ämnet