Enligt Cecilia Dalman Eek (S) är styrelsen väl medvetna om hur situationen ser ut på barncanceravdelningen. Foto: SVT

Ingen ljusning i sikte för Drottning Silvias barnsjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Det är ingen som riktigt vill ta i frågan om patientsäkerheten på Sahlgrenskas barncanceravdelning. Ansvariga läkare larmar, för andra året i rad, om att cancersjuka barn inte kan få den vård de behöver, men fortfarande har inget hänt.

Cancersjuka barn riskerar att drabbas när patienttrycket på Sahlgrenskas ökar, utan att pengarna för den skull gör det. Det här är andra året i rad som ansvariga läkare larmar om att patientsäkerheten urholkas.

– Vi ser att de små felen som rapporteras ökar hela tiden och då är det klart att det är en tidsfråga innan det händer något allvarligare som drabbar en patient, säger Karin Mellgren, överläkare och sektionschef på barncancercentrum i Göteborg.

Läs också: Två-åriga Kelly en av de drabbade

Men från ansvarigas håll är det ingen som riktigt vill ta i frågan. Sjukhuset hänvisar till politiker som hänvisar till områdeschefer och hälso- och sjukvårdsstyrelsen hänvisar till hälso- och sjukvårdsnämnden som hänvisar tillbaka till styrelsen. Där sitter Cecilia Dalman Eek (S). Hon säger att det är moderaternas ansvar.

– Jag tror att många förstår att det här är en viktig fråga som väldigt många skulle vill göra något åt, men budgeten är som budgeten är, men det är moderaterna som måste stå för det. Det är de som regionen, säger hon.

Kanske om 40 år

Vi har sökt  flera ansvariga moderater för en kommentar men de har inte gått att nå. Oavsett är det ingen som tycks se någon riktig lösning på problemet, enligt Karin Mellgren kommer de att ha fler patienter varje år fram till åtminstone 2050, och inte heller Cecilia Dalman Eek tror att någon lösning är i sikte.

– Det kommer att bli hårdare och hårdare och ännu tuffare på många håll, så jag vågar inte lova att det kommer bli bättre på något sätt, säger hon.

Resursbristen påverkar inte bara Drottning Silvias barnsjukhus utan det slår över flera avdelningar. Enligt Cecilia Dalman Eek är också neonatalavdelningen, kronikikerna och psykiatrin drabbade.

– Vi har identifierat ett behov vi inte klarar av att täcka, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.