Foto: TT

Ingen granskar den krisande vården

Uppdaterad
Publicerad

Vården knäar i sommar igen, med stängda vårdplatser, långa väntetider och utschasad personal. Men ingen har till uppgift att nationellt följa upp hur vården fungerar i sommar.

Enligt Vårdförbundet är vården mycket ansträngd i sommar – igen. Över hela landet är det stora bekymmer att få ihop scheman och kvalificerad personal under semesterperioden. Patienterna lider, läget är mycket skört, och bristen medför risker för patienterna, enligt Vårdförbundet.

Vårdgivarna tycker ändå att det fungerar hyfsat, kanske till och med lite bättre än förra sommaren. Det råder brist på sköterskor, och utgångsläget inför sommaren var dåligt på grund av detta. Ändå klarar de att ge rätt och säker vård, tycker de.

Flera förklaringar

Men frågan är vad detta återkommande sommarkaos beror på. Sjuksköterskebrist och semestrar i kombination med högre krav på tillgänglighet är vårdgivarnas förklaring.

Fast så enkelt är det inte, hävdar Vårdförbundet. En viktig orsak till sköterskebristen, och därmed sommarkaoset, är hur vårdgivarna organiserar arbetet, med schemaläggning, helgjobb, underbemanning och enorm arbetsbörda. Sköterskorna tröttnar helt enkelt, och lämnar sina jobb, enligt Vårdförbundet.

Föråldrad syn på arbetskraft

Synen på arbetskraft är föråldrad, tycker Marita Tenggren, avdelningsordförande i Västra Götaland. Unga vill inte arbeta i vården under de villkor som ges, i stället försvinner de från yrket eller väljer att jobba utomlands där de kan få både yrkesintroduktion och uppskattning, bättre lön och en rimligare arbetsbörda. Hittills har inte arbetsgivarna mött den konkurrensen.

– Sjuksköterskor är eftertraktade, vi kan arbeta på många ställen, säger Marita Tenggren.

Lena Elfström, ledamot i avdelningsstyrelsen i Stockholm, är inne på samma linje.

– Det är ingen brist på sjuksköterskor, däremot är det brist på bra arbetsgivare. Arbetsgivarna har missat att man vill ha ut något av sitt jobb, säger hon.

Ingen följer upp

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har slopat den nationella tillsynen av vården i sommar. Läget är ändå likadant som tidigare år, resonerar myndigheten.

Att vården krisar på somrarna är inte något som IVO kan göra något åt, förklarar Anders Kandelin, kommunikationschef på IVO. Det är vårdgivarna som har ansvaret. Däremot är det viktigt att IVO får in anmälningar om patientsäkerheten hotas.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) följer inte heller upp vården i sommar.

– Vi är ingen tillsynsmyndighet, vi är en intresseorganisation, säger Agneta Jöhnk, ansvarig för arbetsgivarfrågor på SKL.

Fler utbildningsplatser

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) förklarar att regeringen försöker minska sköterskebristen genom att satsa på fler utbildningsplatser, men det är landstingen som har ansvaret för vården. Det förs också samtal med landstingen, där de får redogöra för hur vårdkrisen ska mötas.

– Regeringen gav så sent som förra veckan ett uppdrag till IVO att nationellt samordna klagomålen inom hälso- och sjukvården för att bättre kunna mäta och jämföra vårdkvaliteten, uppger Gabriel Wikström i ett mejlsvar till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.