Hedbergs guld i Dalsjöfors utsattes för en stor guldkupp. Foto: SVT

Rififikupp i guldbutik

Uppdaterad
Publicerad

En guldbutik utanför Borås utsattes för ett omfattande inbrott under onsdagskvällen. Tjuvarna tog sig in genom taket och tömde butiken. 

Larmet från Hedbergs guld i Dalsjöfors gick vid 20.30-tiden under onsdagskvällen. Men väktaren som kom till platsen såg inget utifrån och hade inga nycklar. Därför dröjde det en timme innan han kom in i butiken och först då slog larm till polisen. 

Roger Lund driver firman Västgöta guldsmide, som hyr lokaler i samma byggnad. 

– Det är fruktansvärt tycker jag, säger han. 

Han vet inte om något ur hans verkstad stulits men tror att händelsen kommer att påverka hans arbete under de kommande dagarna. 

– Det blir att vi får stillestånd ett par dagar nu och vi har ju kunder som väntar på reparationer. Det är hemskt att det händer sådant här, säger han. 

Rififikupp 

Inbrottet var en så kallad rififikupp. Tjuvarna har nämligen gjort hål i taket för att ta sig in i butiken. 

– Vi har hittat ett ingångshål där de har tagit sig in på baksidan, på något sätt mellan yttertak och innertak, säger Hans Andrén, kriminalinspektör vi polisen i Borås. 

Förmodligen har tjuvarna kunnat arbeta ostört en bra stund. Än så länge vet man inte hur mycket som stulits och vad stöldgodset totalt är värt, men enligt polisen har man länsat butiken. 

– Det ser mer eller mindre ut som ett bombnedslag. De har krossat de flesta montrar och fått med sig ett okänt antal guldföremål och klockor, säger Hans Andrén. 

Kan ha fångats på film 

Polisen vill inte säga vilka eventuella spår man har säkrat. Men det ligger flera bostadshus jämte guldbutiken och polisen arbetar med att knacka dörr under torsdagen. 

– Vi har inte fått in vittnesuppgifter förutom en som sett en man stående där i går kväll, säger Andrén. 

Lokalen är kameraövervakad men polisen har ännu inte hunnit se filmen. Någon misstänkt har man inte heller just nu. 

– Nej, det har vi inte men vi kanske kan identifiera någon på övervakningsbilderna. 

Den tekniska undersökningen kommer att pågå under dagen.  

Liknande kupp 

Ett liknande inbrott skedde för drygt två år sedan i Boråstrakten. Den gången var det Hobbex i Borås som blev av med vapen och radiostyrda leksaker. 

Men om det finns en koppling mellan inbrotten vågar Hans Andrén inte säga ännu. 

– Svårt att säga, men det är inte vanligt. Vi har inte många sådana fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.