Regnbågsflagga. Foto: TT

Ingen prideflaggning i Öckerö kommun

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer inte att hissas någon regnsbågsflagga i Öckerö kommun under West Prideveckan. Den politiska majoriteten har röstat ner förslaget om flaggning.

Det var på kommunfullmäktigemötet i Öckerö kommun under torsdagskvällen som en motion om att Öckerö skulle flagga med regnsbågsflaggan under West Prideveckan röstades ner. Motionen var skriven av Anders Olofsson (S), ledamot i fullmäktige. Han blev mycket besviken över avslaget.

– Vi tycker det är mycket olyckligt, det finns personer som inte vågar komma ut som homosexuella i vår kommun och en prideflaggning hade varit en viktig symbolhandling som stöd för dessa personer, säger Anders Olofsson.

West Prideveckan börjar den 8 juni och avslutas med Regnbågsparaden i Göteborg den 12 juni och regnbågsflaggan är en viktig symbol för HBTQ-rörelsen under hela festivalveckan.

I Göteborg hissas flaggan

I Göteborg hissas regnsbågsflaggor runt om i stan den 8 juni och i Göteborg kommuns flaggpolicy står att ”som ett led i kampen för människors lika värde hissas regnbågsflaggan på paradstängerna vid invigningen av West Pride”.

– Jag har ringt runt till många kommuner och de flesta kommer att hissa regnbågsflaggan, liksom Västra Götalandsregionen, säger Anders Olofsson.

Det var Öckeröalliansen, det vill säga KD, Liberalerna och Moderaterna, som med stöd från Sverigedemokraterna, röstade mot regnbågsflaggningen. För regnbågsflaggningen röstade Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Siffrorna slutade på 20-17.

Bara svenska flaggor

– Vi har en mycket striktare flaggpolicy här i Öckerö kommun än i till exempel Göteborg, säger Jan Utbult(KD), som är förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Vi flaggar endast på officiella flaggdagar eller då någon anställd i kommunen gått bort, och då med svenska flaggan, aldrig annars och inte med några andra flaggor.

Regnbågsflaggan är en symbol för alla människors lika värden, vore det inte bra att stötta dem även i Öckerö?

– Vi jobbar i kommunen kontinuerligt för alla människors lika värde, oavsett sexuell läggning. Men regnbågsflaggan är en rörelseflagga och en symbol för HBTQ-rörelsen och vi flaggar aldrig för rörelser eller organisationer.

Innebär det ett ställningstagande mot HBTQ-rörelsen?

– Nej, det är inget ställningstagande emot dem. Öckerö kommun flaggar heller inte för Sveriges erkända minoritetsfolk men det betyder ju inte att vi är emot dem, säger Jan Utbult (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.