Ingen process om trängselskatten i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Politiker hävdade avtalsbrott när staten valde att låta intäkterna från trängselskatten gå in i statsbudgeten.

– Vi har fått rekommendationer från stadens jusrister om att det inte är avtalsbrott och att det inte går att driva den processen, säger Johan Nyhus (S).

Det var i februari som SVT Nyheter Väst kunde berätta om att staten gjort det som de största trängselskattsmotståndarna varit rädda för: nämligen låtit intäkterna från trängselskatten i Göteborg  gå rakt in i statsbudgeten.

Trängselskatt Göteborg

Istället skulle Trafikverket tvingas låna motsvarande summa från Riksgälden till en förmånlig ränta. Det fick kommun att reagera och se över möjligheten att driva en process rörande avtalsbrott.

– Vi har ju ett avtal om hela Västsvenska paketet där trängselskatten ingår. Då tycker vi att man från regeringens och trafikverkets sida pratar med avtalsparterna och informerar. Om det är brott mot det ingånga avtalet vet inte vi, men vi har bett vår stadsjurist att undersöka saken, sa Johan Nyhus (S) till SVT Nyheter Väst.

Men nu kommer beskedet att kommunen väljer att inte gå vidare, även om man anser att regeringens agerande inte varit förenligt med avtalet mellan parterna.

Juridisk bedömning

Ni säger att det inte är avtalsbrott, men samtidigt anser Ni att det inte är förenligt med avtalet?

– Det är juridisk bedömning och olika juridiska termer. Jag är inte jurist så jag får lita på bedömningarna. Men att vi inte blivit informerade om det här agerandet kan anses som att frångå avtalet.

Men Johan Nyhus anser att det viktigaste är att regeringens agerande inte kommer innebära några extra kostnader för göteborgs stad. Det har regeringen lovat.

Litar Ni på att det kommer att bli så?

– Ja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trängselskatt Göteborg

Mer i ämnet