Äkta människokroppar ska ställas ut i Göteborg Foto: SVT

Människolik ställs ut – ingen tar ansvar

Publicerad

Att göra en utställning av riktiga människolik är kontroversiellt. Och ingen vill ta ansvar när en sådan utställning nu kommer till Göteborg.

Skyltarna klär hela Göteborg med budskapet om att 200 kroppar och likdelar skall visas upp för besökarna på en utställning i Frölunda.

Den etiska frågan om att ställa ut människokroppar har varit på tapeten förut och liknande utställningar världen över har kritiserats.

Inte gett tillstånd

På hemsidan för den utställning som nu kommer till Göteborg framgår det inte varifrån kropparna har sitt ursprung eller om de människor, vars kroppar nu ställs ut, gett sitt medgivande.

Det är också oklart vem som är ansvarig för utställningen, vid lite djupare research verkar det vara ett tyskt företag som heter Huppertz Global. Ett företag som SVT Nyheter Väst sökt under en veckas tid men som vi hittills inte fått intervjua.

Utställning på tennisanläggning

Utställningen kommer i september att pågå i tre dagar och ställas ut på en padeltennis-anläggning i Västra Frölunda.

– Vi hyr bara ut lokalerna och har inget med utställningen att göra, säger Stefan Koch på Padel Center i Göteborg.

Enligt Stefan Koch dök en tysk man upp, inspekterade lokalerna och betalade. Han menar att de inte lämnat några kontaktuppgifter till honom mer än en hemsida.

Tystnad kan vara strategi

Det kan finnas en reklammässig strategi kring att vara så anonym som möjligt då det väcker nyfikenhet hos publiken menar Orla Vigsö, professor vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation på Göteborgs universitet. Men i det här fallet anser han att den strategin skadar deras rykte.

– Problemet är att här finns det andra etiska aspekter. Det är konstigt om man inte försöker understryka att det här är någonting som inte bara är till för att chocka. Att ställa ut lik är ett ganska laddat område, säger han.

”Vi går inte över lik efter pengar”

Uthyrarna av lokalen har inte lagt sig i vad utställningen kommer handla om och anser att allt har gått rätt till.

– Är det något olagligt så kommer vi givetvis inte ha det här. Vi går ju inte över lik efter pengar så att säga. Men på hösten så har vi inte mycket beläggning då är det klart att om vi får in tre dagars hyror så är vi tacksamma för det, säger Stefan Koch.

Orla Vigsö tycker att det låter konstigt att utställarna inte på ett tydligt sätt redogör för varifrån kropparna kommer.

– Deras strategi att inte kommentera, och att inte göra någon typ av offentlig försäkran, om det försvarbara i det de gör brukar vara ett tecken på att det inte är helt etiskt försvarbart. Man börjar undra lite var de har hittat de döda, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.