En mamma till en av de tonårsflickor som dömdes för grovt förtal på Instagram måste betala delar av det stora skadeståndet, slår hovrätten fast. Foto: Skärmdump/TT

Instagramdom dyrt för förälder

Uppdaterad
Publicerad

En mamma till en av de tonårsflickor som dömdes för grovt förtal på Instagram måste betala delar av det stora skadeståndet, slår hovrätten fast.

Skadeståndskravet i det uppmärksammade Instagram-målet i Göteborg är nu fastställt. Och det slår hårt mot den yngre flickans mamma, som nu måste betala 150.000 kronor. Mamman blir så kallat ”solidariskt betalningsansvarig” för det skadestånd som flickan dömts att betala.

Två flickor, då 15 och 16 år, dömdes i juni i fjol i Göteborgs tingsrätt för grovt förtal till ungdomstjänst och ungdomsvård. De spred kränkande uppgifter om 38 ungdomar. Den yngre och hennes mamma överklagade skadeståndsdelen, men flickan fick inget prövningstillstånd.

Instagrammålet i Göteborg

Mamman har sagt att hon inte har kunnat förhindra dottern att begå brott, och att hon inte har råd att betala. Hovrätten kommer dock fram till att hon måste betala över 150.000 kronor och att beloppet inte kan jämkas, skriver Juridik Idag.

Ångrade sig

Vårdnadshavare ska betala för vissa typer av skador som barn orsakar genom brott.

Det var i december 2012 som det blev upplopp utanför Plusgymnasiet i Göteborg där hundratals arga ungdomar samlats efter att ett Instagram-konto som de nu dömda flickorna startat, hängde ut unga tjejer som slampor.

Den då 15-åriga flickan skrev efter domen ett öppet brev i Göteborgsposten att hon ångrar brottet. Hon skriver också att hon tycker att domen var onödigt hård. Hon håller med om att de ska straffas för vad de gjort men att rätten inte tagit hänsyn till deras ålder eller ekonomiska situation.

Hoppades på avskräckande effekt

När domen föll sade kammaråklagare Annika Boman att hon hoppas att den ska ha en avskräckande effekt.

– Man är inte helt anonym på nätet. Många anser inte att de begår ett brott när de publicerar kränkande bilder eller kommentarer på nätet, sade hon till SVT då.

Tingsrätten dömde de två flickorna att tillsammans betala ett skadestånd på 570.000 kronor. Den yngre av flickorna erkände brottet och dömdes till ungdomsvård, medan den andra dömdes till ungdomstjänst mot sitt nekande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Instagrammålet i Göteborg

Mer i ämnet