Foto: SVT

Institutet mot mutor kommenterar krognotorna

Publicerad

På Institutet mot mutor avråder man privata leverantörer från att bjuda kommunala tjänstemän på julbord eftersom det ofta innebär höga belopp. Enligt generalsekreteraren måste man vara mycket försiktig.

Institutet mot mutor är en ideell näringslivsorganisation som jobbar för att motverka användningen av mutor och andra otillbörliga förmåner. Institutet har tagit fram riktlinjer, en så kallad näringslivskod, som är något mer restriktiv än den rådande lagstiftningen. Men följer man den ska man inte behöva misstänkas för mutbrott.

Enligt generalsekreteraren är det viktigt att privata aktörer endast erbjuder kommunal tjänstemän det som är ”enkelt och måttfullt”.

Datajätten bjöd kommunen

– Allting som är kopplat till jul betingar ofta ganska höga belopp och där ska man vara försiktig. Ofta kanske det handlar om fyra, fem, sex hundra kronor och fri bar och arbetar man då som leverantör på den privata sidan ska man vara ytterst försiktig med att erbjuda det här till det offentliga Sverige, förklarar generalsekreteraren Helena Sundén vid Institutet mot mutor.

För mycket pengar

Det är oklart hur mycket notan landade på när Dell bjöd Uddevalla kommuns tjänstemän på krogen i Trollhättan. Enligt krogens egen meny kostar julbord och bowling från 345 kronor och uppåt. Institutet lutar sig mot Skatteverkets riktlinjer för avdragsgill representation när det gäller vad de anser vara måttfullt. Det betyder att en lunch eller middag i samband med ett seminarium inte bör kosta mer än 90 kronor plus moms.

– Det man vill undvika är att man på något  sätt blir påverkad i sin tjänsteutövning. Är man på något sätt i situationen att man har för avsikt att påverka då ska man ju tänka sig för både en och två gånger, anser Helena Sundén.

Enligt näringslivskoden är det dessutom viktigt att förmånen har en koppling till tjänsteutövningen. Så här står det i riktlinjerna: ”Risken för att en förmån är att bedöma som otillåten ökar ju svagare anknytningen är till mottagarens arbetsuppgifter. Det är därför av betydelse om förmånen har ett tydligt samband med och ingår som ett naturligt och nyttigt led i mottagarens arbete.”

Många timmar på krogen

Kommunens tjänstemän på IT-avdelningen i Uddevalla tillbringade många timmar på krogen tillsammans med representanter från Dell. De seminarier som IT-chefen Britt-Inger Berntsson först hävdade att Dell ska ha hållit i visade sig vid en närmare granskning aldrig ha ägt rum. Istället föregicks julborden av ett antal informella möten.

En inbjudan från Dells representant till IT-chefen skickat i november 2013 med rubriken Julkul bekräftar den informella tonen: ”…skulle gärna komma ner till er och fortsätta med vår tradition av julbord tillsammans med en aktivitet innan julledigheten drar igång.”

– Är det så att det bara är kul, att man bara har som avsikt att ha trevligt tillsammans. Då är det alltid mycket bättre att betala själv, då behöver man inte hamna i situationen. Och är det bara kul är det ytterst tveksamt om man ens kan erbjuda det till en offentliganställd, för man kommer ju tillbaks till att det är ju som företrädare för svenska folket som man arbetar, fortsätter Helena Sundén.

NÄRINGSLIVSKOD INSTITUTET MOT MUTOR

Om förmåner

5. Förmåner till den som utövar myndighet eller beslutar om offentlig upphandling:

Det är förbjudet att lämna, utlova eller erbjuda en förmån till den som utövar myndighet eller beslutar om offentlig upphandling.

6. Förmåner till andra kategorier där särskild restriktivitet ska iakttas:

Utöver de som utövar myndighet eller beslutar om offentlig upphandling (som regleras i punkt 5) finns det vissa andra kategorier där lämnande, utlovande eller erbjudande av förmåner visserligen inte är helt otillåtet men där särskild restriktivitet ändå ska iakttas. Exempel på sådana kategorier är arbets- eller uppdragstagare vid offentliga organ, även om arbets- eller uppdragstagaren inte deltar i myndighetsutövning eller offentlig upphandling.

Detta är ett utdrag ur riktlinjerna.

Uddevalla kommuns egna riktlinjer

Utdrag ur Uddevalla kommuns riktlinjer mot mutor och annan korruption:

9.1 Gåvor

Julgåvor i form av enklare frukt- eller godiskorgar kan accepteras under förutsättning att gåvan ges till hel avdelning eller grupp anställda. Individuella julgåvor från extern part får inte förekomma.

9.2 Måltider

Anställd kan ta emot enklare arbetsmåltid så länge det är motiverat som ett naturligt led i affärsrelationen och inte erbjuds löpande. Andra måltider bör inte accepteras. Skatteverkets allmänna råd om avdrag för utgifter för representation m.m. kan ge viss vägledning.

9.3 Representation och andra externa arrangemang

Anställd ska inte delta i påkostade arrangemang som anordnas av extern part. Exempel på sådana arrangemang är evenemangsdeltagande, golftävlingar, segelturer, jaktarrangemang och kundträffar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Datajätten bjöd kommunen

Mer i ämnet