Linda Nilarve från Rapport visar SVT:s app för Diana och Adrian Asovic. Foto: Privat

Integration viktigaste frågan för Angeredsbor

Publicerad

SVT Nyheter är bra. Men vi behöver rapportera mer om de integrationsproblem som finns i förorterna. Det menar familjen Asovic som fick fika-besök av SVT Nyheter Väst på torsdagskvällen.

– Jag tittar jämt på SVT. Hela tiden. Janne är bra, säger Ruzdija Asovic.

Vi är hemma hos familjen Asovic i Angered, där Ruzdija har slagit sig ner i vad som verkar vara favoritfåtöljen i vardagsrummet. Olena serverar hembakad tårta medan barnen Diana och Adrian slår sig ner på golvet.

#fikamedSVT

Familjen har bott i Angered sedan 1988, men på senare år har tanken på att flytta slagit dem allt oftare.

– Vi känner oss inte trygga längre. Och det här rapporterar ni inte om! Det som rapporteras om i nyheterna, och det vi ser med våra egna ögon, är två skilda världar, säger Ruzdija Asovic.

Det som ligger nära

Ruzdija kommer från Montenegro och är numera pensionär. Han är beroende av TV:n berättar han skrattande. Speciellt SVT 1 och 2 är stora favoriter för att det är så många fakta- och dokumentärprogram.

Frun Olena från Ukraina jobbar som sjuksköterska och tittar ofta på SVT Nyheter Väst. Hon vill se mer fördjupning och problematisering av olika ämnen. Just nu är nyheterna för korta och ytliga.

– Ni sänder flera timmar matlagning och sen svischar nyheterna förbi på några minuter! utbrister hon.

– Ja, filmer och TV-serier finns ju redan på andra kanaler. Från er vill vi ha fakta och dokumentärer, fyller Ruzdija i.

Familjen Asovic vill inte se eller läsa mer om Trump. De vill att vi bevakar deras närområde och det som berör dem. Skola, sjukvård, kriminalitet. Och de vill att vi ställer de ansvarig till svars.

– Jag saknar ofta en uppföljning på nyheterna. Vad hände sen? Vem är ansvarig, och vad gör de åt problemen? säger Olena.

Hon ser gärna att man gör uppföljningar på nyheterna, veckor eller till och med månader efter att de sänts.

Rapportering leder till förändring

Ämnet som samtalet hela tiden återkommer till är problemen familjen Asovic ser med integration i sitt närområde. Tryggheten som fanns förr i Sverige känner de inte längre.

– Vi har funderat på att flytta till ett bättre område. Ett som är mer integrerat, säger Olena.

Båda makarna efterlyser mer rapportering om kulturkrockar han ser mellan olika folkgrupper i Angered, om hög arbetslöshet bland invandrare och om språkproblem.

– Ingen tjänar på tystnad. Vi hoppas att om ni rapporterar om problemen så leder det till en förändring, säger Olena.

Intensiv diskussion om medias roll hemma hos familjen Asovic när SVT kom på fika. Foto: Privat

”Tyst, vi kollar på nyheterna!”

Ruzdija och Olena har inte tid att ta del av nyheterna via webben säger de. De tittar på TV på kvällarna och vill få sin information därifrån. Dottern Diana, 13 och Adrian, 10 håller dock inte med.

De vill ha nyheterna lättillgängliga via appen eller sociala medier. Och då ska det vara ämnen som berör dem, exempelvis skola.

– Jag hade tittat om ni gjort ett reportage om min skola till exempel, säger hon.

Mitt i ett samtal höjs ljudet på TV:n och alla måste stanna upp och lyssna. Det är Rapport som dragit igång, och då ska alla lyssna säger Ruzdija.

Tillsammans tittar vi på riksnyheterna och sedan på de lokala. Familjen tycker att rapporteringen till största del är bra, även om vissa inslag skulle kunnat vara mer förklarande och andra kortare. Att skola och sjukvård finns med i de lokala sändningarna är bra säger de.

Och trots kritiken så är familjen Asovic ändå rätt nöjda med SVT Nyheter Väst, och nyheterna i stort. Vi behövs för att granska korrupta politiker och företagare, tycker de.

– Tack gode Gud att ni finns, och kan ge oss nyheter, säger Ruzdija.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#fikamedSVT

Mer i ämnet