Foto: SVT

IS-svensk från Göteborg dödad

Uppdaterad
Publicerad

Två svenskar som stridit för IS uppges ha dödats i en amerikansk attack. En av männen var från Bergsjön i Göteborg, det skriver Dagens Nyheter. Bombningarna skedde i Irak för tre veckor sedan och båda svenskarna ska ha varit högt uppsatta inom IS. Uppgifterna kommer från Pentagon.

De två svenskarna skall ha dödats under bombningar i Irak den 16 mars, enligt Pentagon.

Den ene var svensk medborgare med rötterna i Bosnien. Den andre var 26 år, född i Sverige och bosatt i Bergsjön i Göteborg, skriver Dagens Nyheter.

Enligt uppgifterna från Pentagon skall 26-åringen varit högt uppsatt inom IS och ha haft titeln vice emir för Anwar al-Awlaki-brigaden, en brigad döpt efter en amerikansk muslimsk imam som stod terrornätverket al-Qaida nära.

Det är svårt att bekräfta men uppgifter finns om att minst 300 svenskar har anslutit sig till terrorgrupper i Syrien och Irak. Av dessa skall endast hälften ha återvänt till Sverige, skriver DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.