Foto: SVT

Kungälvs kommun har brustit i omsorg

Uppdaterad
Publicerad

Kungälvs kommun får kritik för sin bristfälliga hantering av omsorgstagaren Fritiof Nilsson, som vårdades av hemtjänstföretaget Care together.

– Det har varit en jobbig tid för vi har vetat att vi har haft rätt och att kommunen gjort fel, så det känns bra nu att beslutet har kommit. Det är väldigt skönt att det äntligen är över eller nåt, säger Yvonne Hagberg.

Det var i våras som SVT Västnytt avslöjade allvarliga missförhållande bland brukare och anställda till hemtjänstföretaget Care togheter.

SVT Västnytt granskar hemtjänstföretag

Företaget som var upphandlat av flera västsvenska kommuner, dök vid upprepade tillfällen inte ens upp hos brukarna, några fick aldrig sin mat eller mediciner, och i ett fall duschades inte en kvinna på fem veckor.

En drabbad var Fritiof Nilsson i Kungälv. Enligt hans egna anteckningar dök Care together inte upp vid flera tillfällen, och det var sällan som de tvättade, städade eller lagade mat.

Yvonne och hennes man valde att anmäla Kungälvs kommun till Inspektionen för vård och omsorg, som nu alltså anser att kommunen brustit i huvudsak tre punkter.

* Fritiof fick vänta i över en månad efter beslut om att han ska få mat levererad. Under tiden var det han själv och anhöriga som fick stå för maten.

*Kommunens journalföring över vad som hänt har varit för bristfällig.

*Kungälv har inte utrett klagomål från anhöriga.

Denny Kraft är omsorgschef på Kungälvs kommun:

– Det är flera brister som uppstått under en kort tid, och det är mycket olyckligt för personen i fråga och även anhöriga. Vi tar till oss den här kritiken och kommer att jobba med den. Det är bara att beklaga.

Tycker ni att ert arbete i det här ärendet varit tillfredställande?

– Det har det inte varit eftersom det inte har fungerat

För Yvonne Hagberg kunde hanteringen av Fritiof skötts bättre om kommunen hade bättre kontroll.

– Hade kommunen gjort en bättre granskning innan man tog in de i äldreomsorgen så hade det här aldrig behövt hända.

Du tror att Fritiof hade sluppit allt det här?

– Han hade definitivt sluppit det här om han hade fått en bra tillsyn och mått bätttre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Västnytt granskar hemtjänstföretag

Mer i ämnet