Under loppet av en månad hade Jesper fått utskrivet nästan 1600 oxikodontabletter. Foto: Privat/SVT

IVO vill att Jespers läkare får prövotid

Uppdaterad
Publicerad

En läkare i Göteborg skrev ut tusentals narkotikaklassade läkemedel till flera patienter, bland annat 21-årige Jesper Östling, som avled av en överdos. IVO vill nu att läkaren får en treårig prövotid på grund av ”oskicklighet och likgiltighet”.

En läkare verksam vid en vårdcentral i Göteborg skrev ut för mycket narkotikaklassade läkemedel till två patienter som sedan dog av överdos.

En av patienterna var 21-årige Jesper som vi tidigare har berättat om i en granskning i samarbete med Göteborgs-Posten.

Fallet Jesper

Läkaren har sedan tidigare fått kritik från IVO (Inspektionen för vård och omsorg) och strafförelägganden för framkallande av fara för annan. Nu vill IVO att läkaren sätts på en treårig prövotid, på grund av ”oskickligheten och den likgiltighet inför riskerna” som läkaren uppvisat.

Fortfarande verksam

Både polisen och IVO ifrågasatte förskrivningen av narkotiska läkemedel efter Jespers död, men läkaren skrev ändå ut tusentals tabletter till ännu en patient, som använde dem för att ta sitt liv.

Denna oförmåga att ändra beteendet är enligt IVO ”mycket anmärkningsvärd”.

Läkaren har 2017 på egen begäran fått sin förskrivningsrätt indragen. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ska fatta beslut om prövotid för läkaren, som fortfarande är verksam på en vårdcentral i Göteborg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Jesper

Mer i ämnet