Skiss på ett nytt kongresshus. Till höger First Hotels vision om ett torn, i förlängningen en tillbyggnad av nuvarande hotell Billingehus. Foto: Skövde kommun

Ja till omstridd mångmiljonsatsning i Skövde

Uppdaterad
Publicerad

Med röstsiffrorna 35-26 beslutade Skövde kommunfullmäktige sent på måndagskvällen att säga ja till storsatsningen på Billingen. Den styrande Alliansen fick därmed igenom sitt förslag.

Projektet kommer att kosta kommunen minst 150 miljoner kronor. Inledningsvis kommer kommunen betala First Hotel 45 miljoner om de inom fyra år bygger en ny kongresshall på berget.

Tanken är också att Billingehus hotell ska byggas om och ut med hundra nya rum. Samtidigt är tanken att det nuvarande friluftsområdet med skid- och badanläggning ska rustas upp.

Det har stormat rejält kring satsningen som de rödgröna partierna hela tiden varit emot. Det finns ett överklagande till Förvaltningsrätten i ärendet som inte har avgjorts än.

Debatten i fullmäktige höll på i mer än två timmar, de som är motståndare till investeringen anser att dagens beslut gynnar en enskild näringsidkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.