Foto: TT

Bert åkte dit för svartbygge – satte dit andra

Uppdaterad
Publicerad

Bert Karlsson fick böta 45.000 för svartbygge i Skara. Då ringde han kommunen och informerade om andras svartbyggen.

Det började med att Bert Karlsson fick betala 45 000 kronor i sanktionsavgift för moduler som han inte haft tillfälligt bygglov för i Skara. Då bestämde han sig för att försöka visa kommunen flera svartbyggen som de inte hade koll på.

– Jag blev förbannad, åkte ut en kvart på stan och fick tag på 20 svartbyggen. Då ringde jag och talade om att 20 stycken hade gjort på samma sätt, säger Bert Karlsson.

Bert Karlsson

Genom att informera om svartbyggen hoppades han att kommunen skulle lägga ner ärenden. Men effekten blev den motsatta. Istället kommer kommunen driva ärenden mot de 20 som Bert Karlsson informerat om.

– Jag ville ha bort dumheterna. Varför plockar de bara ut mig för? Klart man blir förbannad.

Men när du ringde och informerade om andras byggen så sätter du bara dit dem?

– Jag har väl inte satt dit, bara informerat om att de finns.

Men konsekvensen blir att de sätts dit? Kommunen har ju lagar och regler att följa.

– Det var inte avsiktligt. Och lagar är bara skitsnack. Jag har med många kommuner att göra och det fungerar olika i olika kommuner. Jag ville inte sätta dit någon utan bara att visa att regelverken inte fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bert Karlsson

Mer i ämnet