Mikael Ekvall vinner 10000 m under Finnkampen på Stockholm Stadion 2015. Foto: Jessica Gow / TT

Mikael Ekvall springer maraton i friidrotts-VM

Uppdaterad
Publicerad

Han är född i Vänersborg, bor i Göteborg och tävlar i vanliga fall för Strömstads LK. I dag springer Mikael Ekvall 42 kilometer för Sverige i friidrotts-VM i London.

– Det ska bli kul! Jag satsar på att hamna på en topp 20-placering, säger Mikael Ekvall.  

Han är en av 107 löpare från 54 nationer som under söndagen kommer att springa fram och tillbaka längs floden Themsen i herrarnas upplaga av maraton under Friidrotts-VM i London. 

Friidrotts-VM

– Jag ser verkligen fram emot att få känna på stämningen och få tävla. Att mäta mina krafter med de bästa i världen.

Svenskt rekord

Det är inte första gången Mikael Ekvall gör det, även om han missade OS i fjol. Han har det svenska rekordet på halvmara med 1.02.29 från VM i Köpenhamn 2014, men han har aldrig sprungit maraton i något VM tidigare.

– Det är något man kommer att ha med sig som äldre, tror jag, att en gång i tiden var jag en av de bästa.

Han skrattar.

– Men jag tänker inte ´fan vad bra jag är som är här´ utan försöker att bara fokusera på loppet. 

När SVT Nyheter Väst når Mikael Ekvall har han nyss kommit fram till London.  

– Nu ska jag bara ta det lugnt. Titta på TV och läsa böcker, jag gillar deckare. Kanske ska jag ta mig ut och titta lite på banan, om det inte är för mycket trafik, säger han. 

Tränat långa pass

Han låter avslappnad. Det är något han har lärt sig att vara i pressade situationer. Och han är väl förberedd.

Hela året har han laddat för söndagens tävling. Han har bland annat varit och tränat i Australien och USA och nu hoppas han slå åtminstone 87 av sina medtävlare.   

– Jag föredrar de långa loppen och att springa på asfalt. Jag har tränat långa pass och försökt vänja kroppen vid hård ansträngning under lång tid. Jag hoppas att det ska räcka, säger han. 

Farmor hejar

Tävlingarna i maraton och gång tar plats ute bland allmänheten under friidrotts-VM i London. Mikael Ekvall har en hängiven supporterskara med sig hemifrån som kommer att heja fram honom längs banan. 

– Det är pappa, morsan, farmor, ja, hela gänget. Det är alltid skönt att ha stöd från sidan, men man är så fokuserad på loppet att man knappt märker av publiken, säger han.

– Mitt mål är att springa maran så snabbt som möjligt. Det är mitt stora mål resten av min karriär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet