Foto: SVT

Fick åka till Danmark för insemination

Uppdaterad
Publicerad

Emilie Göransson från Tibro är ensamstående förälder, men ville ändå ge sin son ett syskon.

Eftersom hon inte hade någon partner att skaffa barnet med såg det mörkt ut. Assisterad befruktning för ensamstående var inte tillåtet i Sverige och dessutom var hon osäker på hur det skulle vara att ta hand om barnet helt själv. Efter en tids funderande och diskuterande med sin familj bestämde hon sig. Hon skulle åka till en fertilitetsklinik i Danmark.  

– Jag kände verkligen att jag ville ha fler barn, men det tog mig ändå ett par år att komma till beslutet att jag vågar det här och jag klarar av det här, säger hon.

Efter ett par försök blev hon gravid och i oktober föddes Ilde. Storebror Pelle är fyra år och vet precis hur det hela gått till.

– Han brukar berätta för sina kompisar på dagis att mamma åkt till fröaffären, säger Emilie Göransson.

Viktigast med engagemang och kärlek

Argumentet mot lagändringen, att barn behöver en mamma och en pappa, tycker hon inte är helt vattentätt. Hon tror också det är viktigt för barn att ha vuxna som är engagerade och älskar barnet, men att två föräldrar inte är en garanti för att barnet har det bra.

– Det finns massor av sätt att vara en familj på, det viktiga är att man finns där för varandra, säger hon.

Tekniskt sett gör lagförändringen ingen skillnad för Emilie Göransson eftersom hon precis fött sitt andra barn. Ändå tycker hon den är viktig för henne och hennes familj.

– Att det är godkänt i Sverige gör ändå att det känns bättre för mig, eftersom det betyder att det här inte är något man gör utanför lagen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.