Den 8 mars är den Internationella kvinnodagen. Foto: SVT

Jämlikhet i fokus i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

På internationella kvinnodagen sätts jämlikhet i fokus i Västsverige. Samtidigt lanseras en webbplattform där jämlikhet ska diskuteras alla dagar på året.

Varje år den 8 mars inträffar internationella kvinnodagen. Det är en dag då ojämställdhet och diskriminering uppmärksammas.

Runt om i Västsverige väljer partier, föreningar och organisationer att lyfta ämnet.

På Världskulturmuseet i Göteborg arrangerar Amnestys kvinnorättsgrupp, Ladyfest Göteborg och Göteborgs feministiska nätverk en heldag med seminarier, workshops, debatter och underhållning.

Samtidigt presenteras den nya webbplattformen ”Agenda: Jämlikhet”, ett forum för information och diskussion kring bland annat jämlikhet, antirasism och feministiskt kulturliv.

”Agenda: Jämlikhet” startade som ett ideellt projekt men har fått finansiering från Västra Götalandsregionen.

– Syftet med plattformen är att få en överblick över jämlikhetsrörelsen i Göteborg. Vi kände ett behov att kunna överblicka vad som finns och att lättare kunna kommunicera med andra som jobbar med jämlikhetsfrågor, säger Anna Lindeborg, som tillsammans med Nora Oleskog Tryggvason tagit initiativet till webbplattformen.

Vill tillgängliggöra information

I det stora informationsflödet på internet kan det vara svårt att hitta det man letar efter, och det är det Anna Lindeborg och Nora Oleskog Tryggvason vill ändra på när det gäller jämlikhetsfrågorna i Göteborg.

– Det kan vara svårorienterat och därför vill vi samla information på samma plattform för att tillgängliggöra det. Man ska kunna se vad som händer i stan på agendan och diskutera med andra i bloggen, säger Anna Lindeborg.

Webbplattformen är partipolitiskt och religiöst obunden och sidan är till för alla som är engagerade i någon typ av jämlikhetsfråga. Det handlar inte bara om jämställdhet mellan kvinnor och män, utan även antirasism, åldersdiskriminering och frågor om diskriminering av funktionsnedsatta.

– Vår stora vision är att plattformen ska kunna drivas av den som använder den och att man där kan lyfta frågor som är viktiga och diskutera annan typ av frågor än det som får plats i media, säger Anna Lindeborg.

Fakta

FAKTA: Internationella kvinnodagen

FN införde dagen 1975 och 1977 beslutade FN:s generalförsamling om en resolution.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.