Sekretessmeddelande skickades till fel person

Publicerad

Ett personligt mail med sekretesskyddade uppgifter som skulle skickas till en kvinna i Borås, skickades felaktigt till en annan person av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

En kvinna i Borås har gjort en anmälan till JO då hon väntade på ett mail från en handläggare på IVO, med skyddad information om sin dotter, som aldrig kom fram. Hon hade lämnat information om sin dotter per telefon den 18 mars 2016 till handläggaren på IVO. Svaret som skulle komma via mail, kom aldrig fram.

Allvarlig händelse

Kvinnan känner sig kränkt och olustig. Hon frågade handläggaren, som skickade mailet fel, vem som fått informationen istället , men fick inget svar om vart mailet skickades. Därför gjorde hon en anmälan till JO.

Nu kritiseras myndigheten av Justitieombudsmannen som ser allvarligt på händelsen. Information av den här typen ska skickas med rekommenderad post. IVO säger att händelsen var ett misstag och JO skriver i ett beslut om händelsen att de noterar att ”IVO har vidtagit åtgärder för att förhindra att något liknande inträffar igen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.