Björn Tunbäck har arbetat i över tio år med Dawit Isaak-fallet

Journalister polisanmäler Eritreas president

Publicerad

Reportrar utan gränser polisanmäler nu Eritreas president och flera ministrar för bland annat tortyr och människorov. – Förhoppningsvis sätter det fokus på frågan och en press, säger journalisten Björn Tunbäck, styrelseledamot i Reportrar utan gränser.

Han sitter i en soffa på SVT-huset i Göteborg, utanför slår regnet mot rutan och två våningar ner tickar sekunderna, minuterarna, åren av den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaaks liv. I entrén har SVT Göteborg satt upp en klocka som visar hur länge han suttit fast i Eritreanskt fängelse. 

Andra pollisanmälan

Redan för två år sedan gjorde Reportrar utan gränser en liknande polisanmälan, efter många turer bestämde dock riksåklagaren att en brottsutredning skulle störa de fortsatta förhandlingarna.

– Visst, det kanske är en risk att utreda på det här sättet. Med vad är risken med att fortsätta förhandla? Det är en livsfara, säger Björn Tunbäck.

”Han mår väldigt dåligt”

Björn Tunbäck vet inte hur länge han arbetat med Dawit Isaak-fallet men över tio år. Han tror att Dawit Isaak lever men att han mår väldigt dåligt. Han menar att varje gång entréklockan tickar finns en risk att Dawit Isaak inte orkar längre.

– Vad är det som säger att man plötsligt skulle nå framgång efter 15 år, när man inte lyckats hittills?, säger han om förhandlingarna som riskåklagaren tidigare pekat på.

Anklagas för tortyr

Den nya polisanmälan är mot Eritreas president, försvarsminister, utrikesminister, justitieminister och rådgivare. Brotten är tortyr, människorov, påtvingat försvinnande och brott mot mänskligheten. Reportrar utan gränser vill att de anklagade ska tas in på förhör när de besöker Sverige. De anser att det i dag finns flera nya anledningar för en åklagare att utreda fallet än det fanns för två år sedan.

Brott mot mänskligheten

Bland annat en rapport från FN:s undersökningskommission för mänskliga rättigheter i Eritrea som anser att den eritreanska ledningen gör sig skyldig till brott mot mänskligheten.

– Hur vet de som förhandlar att ingen kommer dö om man fortsätter förhandla i fem år till? Nu måste det här prövas istället, risken är varje dag att han inte överlever, säger Björn Tunbäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.