Kameror övervakar bad

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska simhallen i Angereds Arena kameraövervakas. 24 kameror ska filma bassängerna och om någon ligger livlös på botten ska ett automatlarm gå igång.

Det var den 16 juli som länsstyrelsens rättsenhet tog beslutet att Angereds Arena ska få tillstånd till kamerövervakning. Tillståndet gäller när badet är öppet och ger även rätt till bildinspelning under denna tid, men endast enhetschef och vid behov polisen får ha tillgång till inspelat material.

Kamerorna är redan installerade vid bassängerna i Angereds Arena, de sitter i taket och de sitter under vattnet och nu när länsstyrelsen gett sitt tillstånd kommer de också att börja användas.

– Kameraövervakning ser vi som ett bra komplement till badvakten, ett tredje öga. Det tar en minut för en badvakt att reagera men det här systemet ska reagera på 10 sekunder, säger Jessica Karlsson Fridén, teamledare på Angereds Arena.

Säkerhet före integritet

Det kan vara integritetskänsligt att sätta upp kameror i ett badhus där människor går omkring halvnakna , men i det här fallet anser länsstyrelsen att säkerhetsaspekten är viktigare än integritetsintrånget. Och det tycker även de badgäster vi träffar. James Khoshada är i badhuset tillsammans med sin dotter.

 – Jag tycker det är en jättebra idé som säkerhet för barn som inte kan simma, alla föräldrar har inte alltid koll på sina barn, säger han.

Eftersom bara två av tio personer i Angered är simkunniga så behövs de 24 larmkamerorna extra mycket här, menar personalen.

 -Vi är glada att vi fått larmsystemet hit till Angered eftersom det är så låg simkunnighet här, men sen kan jag tycka att det är bra att använda på alla badanläggningar, säger Jessica Karlsson Fridén.

Ersätter inte personal

Betyder det att ni kan dra ner på antalet badvakter?

– Det kommer vi absolut inte att göra, bemanningen kommer att vara densamma och det här är ett komplement, säger Jessica Karlsson Fridén.

Gun Hansson, tf verksamhetschef på Idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg, säger att det inte finns några planer på att installera kamerasystemet på fler badanläggningar i Göteborg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.