Niclas Fällström försöker få mobiltäckning. Foto: SVT

Niclas kan bara messa från farstun

Uppdaterad
Publicerad

Sämst surfhastighet i landet under 2015,  både på ned- och uppladdning, hade Broddetorp bredvid Hornborgarsjön i Falköpings kommun. Men det är inte det största problemet menar boende.

En rapport om surfhastigheten i Sverige släpptes på onsdagen. Det är sammanställning av 112 miljoner mätningar med Bredbandskollen som gjorts de senaste sju åren.

Sämst surfhastighet i landet förra året – 2015 – både på ned- och uppladdning, hade Broddetorp bredvid Hornborgarsjön i Falköpings kommun. Men värst är det som inte ingår i rapporten – nämligen den usla mobiltäckningen, menar Niclas Fällström, boende i Broddetorp.

– Det är värdelöst. Ibland så missar jag kontakten med kunder för att de inte kan nå mig med mobilen, säger Niclas Fällström.

Har gett upp

Niclas Fällström är småskalig mjölkbonde i Broddetorp, han driver även en turistverksamhet, mest guidning vid Hornborgarsjön, och han arbetar dessutom för Falköpings kommun med landsbygdsutveckling. Vi möter honom i köket på gården.

– Innan ni frågade hade jag inte tänkt så mycket på det på sistone. Det beror ju på att vi har gett upp, säger Niclas Fällström.

Enligt rapporten ”Bredbandskollen, Surfhastigheten i Sverige 2008-2015” av Internetstiftelsen Sverige, iiS, har Broddetorp sämst mätvärden i landet för 2015. Genomsnittet att ta emot data via kabel-tv, fiber och xDSL var då 4,1 i sekunden Mbit/s – en sjundedel av riksgenomsnittet på 53 Mbit/s.

Och uppladdningshastigheten var 0,6 Mbit/s – en förtiofemtedel av riksgenomsnittet på 27 Mbit/s, enligt iiS.

Har fiber

I Broddetorp är man medveten om problemet och arbetar sedan 2014 för att få bättre bredband. Många har dragit in fiber och siffrorna för 2016 kommer att bli mycket bättre hävdar bl a Conny Johansson för Fiber Östra Falbygden.

Han hävdar att Falköpings kommun ligger långt fram i fiberutbyggnaden pga många lokala initiativ och bra stöd från kommunens sida. De områden som inte täcks av fiber håller på att bilda föreningar, skriver han till SVT Nyheter Väst.

Men värst är det som inte ingår i iiS:s mätningar, menar Niclas Fällström, som själv dragit in fiber i huset. Problemet är mobiltäckningen, eller bristen på den.

– Det känns som om de prioriterar städerna, de stora befolkningsområdena, säger Niclas Fällström.

Platåberg ställer till det

Även Conny Johansson för Fiber Östra Falbygden, ser ett problemen med bristande mobiltäckning.

För landet har genomsnittshastigheten för att skicka data via 3G och 4G fördubblats de senaste två åren, från 4 Mbit/s till 8 Mbit/s. När SVT Nyheter Väst testade med hjälp av Bredbandskollen hemma hos Niclas fick vi 0,05 Mbit/s, Niclas kunde inte ens mäta. Så dåligt var det.

En förklaring är topografin, orten ligger på ett platåberg, vilket försvårar datatrafiken via mobilnäten. Men även, enligt Niclas Fällström, på en sned resurfördelning.

– Istället för att göra färdigt 3G i hela landet så gör man färdigt nästa steg i storstadsområdet. Och vi själva kan ju inte sätta upp en mast. Det är inte rättvist. säger Niclas Fällström.

Men är inte det helt logiskt. Det här är ju företag som vill tjäna pengar?

– Det är en logik i det, men det gör ju det att det blir ojämnt och städerna överutvecklas och landsbygden underutvecklas om man inte tar tag i så här viktiga strukturfrågor, säger Niclas Fällström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.