Foto: SVT

Tidigare GP-reporter kan få betala tillbaka lönegarantin

Uppdaterad
Publicerad

Linus Hugo var tidigare reporter på Göteborgs-Posten. Nu kan han få betala tillbaka den lönegaranti han fått ut efter bolagets rekonstruktion.

Han beskriver det som en bisarr historia; hur han som tidigare rapporterade om liknande saker nu plötsligt stämts av Kronofogden.

– Jag visste inte ens att det var lönegarantipengar som betalats ut till mig. Sedan kom stämningen, säger Linus Hugo till SVT Nyheter Väst.

Stampen

Skolar om sig

Efter en uppgörelse med sin arbetsgivare valde han att sluta och få tio månadslöner utbetalt.

– Jag såg det som en bra möjlighet att skola om mig från en tuff bransch där jag fick allt mindre tid att göra ett bra jobb, säger han.

I dag pluggar han till lärare och drygar ut de tio månadslönerna med extrajobb. Men nu kan han komma att få betala tillbaka två av månadslönerna som har betalats ut som lönegaranti.

Läs även: Här är notan för Stampens lönegarantier

Ovanlig åtgärd

Kronofogden har stämt nio personer som tidigare varit anställda inom bolag inom Stampens koncern. De har alla fått avgångserbjudanden som är generösare än gällande kollektivavtal och då vill inte staten stå för den kostnaden eftersom man ser det som ett skadestånd snarare än lön.

Enligt Kronofogden är det en mycket ovanlig åtgärd.

– Den väg vi har att gå då är att stämma den enskilde. Sen kan länsstyrelsen välja att kräva tillbaka beloppet om vi får rätt. Det är olyckligt att det är enskilda som drabbas, men det är den möjlighet vi har när vi anser att fel har begåtts, säger Elisabeth Lindow, Kronogodemyndigheten till SVT Nyheter Väst.

Det var genom stickprovskontroller som alltid görs vid rekonstrutioner som Kronofogden upptäckte ett antal personer som fått lönegaranti trots att de enligt Kronofogden inte faller inom ramen för vilka som har rätt till ersättningen. Stämningen kom in till Göteborgs tingsrätt i juni, men något avgörande väntas inte inom snar framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stampen

Mer i ämnet