Personalbrist och sämre vård fick Kerstin Johansson att säga upp sig från hemtjänsten på Tjörn. Foto: SVT

Kaos inom hemtjänsten på Tjörn

Uppdaterad
Publicerad

Personalbrist och gamla som blir utan mediciner, mat och städhjälp. Situationen inom hemtjänsten på Tjörn beskrivs som kaotisk. Kerstin Johansson fick nog och sade upp sig.

Kerstin Johansson jobbade i hemtjänsten i sex år innan hon slutade för några veckor sedan.

– Jag kan inte stå för den vård som finns i dag, det är omöjligt. Och för min egen hälsas skull, säger Kerstin Johansson till SVT Nyheter Väst.

– Det är totalt kaos. Varje dag saknas personal, varje dag missas brukare och planeringssystem fungerar inte, säger hon.

Stökigare än någonsin

Problem inom socialnämnden och hemtjänsten på Tjörn slogs fast i en konsultrapport redan i våras. Efter det har klagomål och synpunkter från både personal och brukare strömmat in till kommunen.

I ett brev till ansvariga politiker den 8 juli beskriver socialchefen på Tjörn, Shujaat Noormohamed, situationen som stökigare än någonsin. Han berättar också att en konsekvens är att gamla har blivit utan hjälp med inköp och städ.

Den pressade situationen bekräftas av fackförbundet Kommunals ordförande på Tjörn, Eva Alhbin Möller.

Missade mediciner

– Via avvikelserapporter ser vi vad som händer. Det är bland annat missade brukare och missade mediciner, säger hon.

Det har länge varit svårt att rekrytera personal till hemtjänsten på Tjörn. Att förbättra arbetsvillkoren för att locka mer personal och skapa en bättre vård, anser fackförbundet är viktigt.  

– Det här är ytterst en politisk fråga. Vår upplevelse är att tjänstemän och chefer gör så gott de kan. Det är politikerna som måste förstå att det saknas resurser och att de har ett arbetsmiljöansvar, säger Eva Alhbin Möller.

Reidun Lorentzon (KD) är ordförande i socialnämnden men vill inte svara på SVT:s frågor.

Tacka personalen

Det gör i stället nämndens förste vice ordförande Filip Gollungberg (M) som har varit ledamot i nämnden i ett halvår.

– Vi vill ta tag i detta och vi ska ta tag i detta. Men det kan vi göra först efter sommaren. Under semesterledigheterna är det inte riktigt samma förutsättningar som det annars kommer att vara. Just nu kan jag inte göra annat än att tacka personalen för att de står ut, säger Filip Gollungberg.

Vad är det ni konkret ska göra efter sommaren?

– Vi ska ta upp det som ett ärende. Och vi ska se till att rekrytera mer personal. Det är nyckeln till allt just nu, säger Filip Gollungberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.