Foto: Privat

Kevin har fått sin operation

Uppdaterad
Publicerad

Åtta månader gamla Kevins hjärtoperation ställdes in fyra gånger på grund av platsbrist på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Under måndagen fick Kevin till slut sin operation.

– Operationen gick bra. Vi går i ett glädjerus, säger Kevins pappa Frank Grüner när vi når honom på telefon.

Vi rapporterade i förra veckan om åtta månader gamla Kevin som behövde en operation på grund av ett medfött hjärtfel. Fyra gånger ställdes operationen in på grund av att det saknades intensivvårdsplatser på sjukhuset.

Läs mer: Kevins hjärtoperation har ställts in fyra gånger

Familjen har prövats hårt av att gång på gång kastas mellan hopp och förtvivlan.

”Du får skälla, vi förstår”

Kevin hade fått en ny tid och skulle opereras kl.10:15 under måndagen. Familjen fick dock för femte gången beskedet att operationen ställts in. Den här gången handlade det dock bara om några timmar.

– Jag rasade ihop och skällde ut alla jag såg. Men personalen sa” du får skälla” ”Vi förstår”. Det är fantastiskt att höra, säger Frank von Grüner.

Kl.14:00 hämtades Kevin till slut in för operation. Ingreppet tog drygt tre timmar, tre timmar av olidlig oro och väntan.

– Herregud. Det går inte att beskriva. Jag gick och lade mig med huvudet under täcket tills telefonen ringde.

Glädjerus

När rösten i andra änden sa att operationen hade gått bra byttes oron mot glädje.

– Vi går i ett glädjerus. Man har nästan lust att öppna en flaska champagne.

Men även om familjen nu äntligen kan pusta ut hoppas Frank att diskussionen om situationen inom vården fortsätter.

– Jag har fått många tack på boendet av andra familjer och av personalen som säger att det var bra att jag gick ut och talade om hur läget är idag. Det är uppenbart att det finns ett stort behov och att detta behöver höras. Man får inte släppa det här nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.