Klart för islamisk skola i Borås

Publicerad

Förening fick nej av Skolinspektionen men efter överklagan säger förvaltningsrätten i Stockholm ja till en islamisk skola i Borås.

Redan i dag driver Föreningen Islamiska Skolan i Göteborg Römosseskolan en muslimsk friskola på Hisingen i Göteborg. Den nya skolan i Borås är tänkt att heta samma sak och ha kapacitet att ta emot 500 grundskoleelever.

Fördjupade islamstudier

Skolinspektionen sa först nej till att låta föreningen starta i Borås men i förra veckan blev det klart att förvaltningsrätten i Stockholm säger ok till att starta skolan och att föreningen har förutsättningar att driva förskoleklass, grundskola och fritidshem enligt skollagen.

Studierektor Vernesa Slatina på Römosseskolan har tidigare sagt till SVT Nyheter Väst att den stora skillnaden på den islamiska skolan och en vanlig grundskola är möjligheten till frivillig bönestund under lunchrasten och att möjlighet finns till fördjupade islamstudier.

Ägare tidigare kritiserade

Römosseskolan i Göteborg har de senaste åren fått allvarlig kritik av Skolinspektionen. Bland annat 2011 då det konstaterades att lärare varit hårdhänta mot elever och att pojkar och flickor fått olika bedömning i betygssättning. 2014 fick skolan kritik för kollektiv bestraffning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.