Foto: SVT

Klassisk dagstidning kan återuppstå

Uppdaterad
Publicerad

Planer finns på att åter ge ut Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, har köpt utgivningsbeviset av tidningens siste chefredaktör.

– Tanken är att det ska vara en tidning där journalister kan skriva det de egentligen vill skriva, och där saker sätts i en kontext. Inga korta texter som skrivs för att sedan hoppa på nästa grej, säger Dennis Töllborg.

Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning upphörde som sexdagarstidning 1973. För 10 000 kronor har Dennis Töllborg nu köpt utgivningsbeviset med målet att återuppliva tidningen.

– Jag har redan rätt tunga journalister som är intresserade, men det gäller också att hitta finansiärer. Jag vill att vi ska ha ekonomin säkrad så att vi kan köra i varje fall två år,  säger Dennis Töllborg.

Målet är att tidigast januari 2017 kunna starta tidningen.

– Nu vill vi ha lugn och ro och jobba med de olika delarna. Arbetet måste skötas noggrant. Om vi inte kommer fram hela vägen tar jag med mig utgivningsbeviset in i graven.

Före och under andra världskriget var Torgny Segerstedt redaktör för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Under hans ledning blev tidningen internationellt känd för sin kamp mot nazismen och dess företrädare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.