Arkivbild Foto: TT

Polisen spårar knarkköpare – med hjälp av FBI

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Västsverige har tillsammans med FBI och Interpol spårat flera hundra köpare som köpt droger via Darknet. Flera av dem är knarkköpare som ännu inte vet att polisen fångat dem i sitt nät.

Polisen har spårat 271 personer i Göteborg och Älvsborg som köpt droger via internetsidan Darknet. Det är resultatet av att svensk polis och Tullverket samarbetat med tio andra länder under en internationell aktionsvecka mot handel av droger och vapen på internet.

– Det är en väldigt viktig insats och är helt avgörande för att komma åt den allt mer globaliserade narkotikamarknaden och för att nå dit måste även polisen jobba över gränserna, säger Niklas Lindroth, narkotikasamordnare vid polisen i Älvsborg.

Polisen och Tullverkets samarbete med bland andra FBI och Interpol har totalt resulterat i att man lyckats identifiera runt 3.000 personer som köpt droger eller vapen på internetsidan Darknet och man har också identifierat över 20.000 narkotikaköp. Av dem finns 54 personer i Älvsborg och 217 personer i Göteborg.

Omfattande utredning

Enligt polisen i Göteborg är man nu i inledningsskedet av ett omfattande utredningsarbete och vill i nuläget inte kommentera utredningen. Även i Älvsborg är polisen mitt i utredningsarbetet och hur många av dem som identifierats som kommer att lagföras är ännu för tidigt att säga. Men klart är att det just nu finns många köpare som ännu inte vet att polisen snart kommer att knacka på dörren.

– Det handlar mycket om vad det finns för teknisk bevisning mot de olika köparna och hur bevisen ser ut. Det är flera olika bitar som läggs samman och juridiska delar som ska vägas mot varandra, säger Niklas Lindroth.

Fokus på köparna

Problemet med droger som säljs via nätet är enligt polisen enormt och ökar ständigt. Tidigare har polisen i Sverige haft lyckade insatser mot sex av de största säljarna på nätet och de som dömts har fått långa fängelsestraff. Vid denna aktion valde polisen i stället att fokusera på köparna.

– Det är första insatsen som vi gör mot köpare. Det handlar om att få bort illusionen av att man kan vara anonym på nätet för man kan aldrig vara säker där. Även om man tror att man gör ”allt rätt” så kan det gå fel i kedjan, det kan vara en säljare som sparat namnet på köparen så den som köper kan inte kontrollera vad som händer, säger Niklas Lindroth.

Aktionen mot knarkhandel på Darknet

Operationen leddes av USA. Övriga länder som deltog var Sverige, Storbritannien, Australien, Nya Zeeland, Kanada, Nederländerna, Irland, Frankrike, Spanien och Finland.

Den samordnade insatsen är avslutad, men samarbetet kommer att fortsätta.

Den svenska polisens och Tullverkets spaning visar att alla möjliga typer av narkotika säljs via Darknet. Vanligast är cannabis, narkotikaklassade läkemedel och amfetamin.

Även vapen, id-handlingar och kreditkortsinformation är vanliga varor på de ljusskygga handelsplatserna.

Källa: Polisen

Darknet

På Darknet finns webbsidor man inte kommer åt via vanliga webbläsare som Internet Explorer, Mozilla Firefox eller Google Chrome. Anledningen är att webbplatserna inte har några vanliga domännamn.

För att komma in krävs att man laddar hem en särskild webbläsare som också gör det möjligt att besöka dessa sidor anonymt.

På Darknet används ofta den digitala valutan Bitcoin. Användarna har digitala plånböcker vars innehåll och transaktioner journalförs på olika databaser.

Har man Bitcoins kan man sedan vända sig till tjänster som växlar dem till vanliga pengar och som inte lägger sig i var pengarna kommer ifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.