Foto: SVT

Kommunal begär skandalföretag i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Kommunal begär det skandalomsusade vårdföretaget Care together i konkurs. Ansökan lämnades in till Tingsrätten i dag. Anledningen – 50 av deras medlemmar har inte fått lön på minst 14 dagar.

Det är det hårt kritiserade hemtjänstföretaget Care together som nu begärs i konkurs av fackförbundet kommunal.

– Vi väljer att ansöka om konkurs för företaget för att de inte betalat ut löner sedan i juni till våra medlemmar, och inte heller respekterat tidigare löften om utbetalningar som de kommit överens om med oss, säger Ulrika Winblad, förtroendevalt regionalt fackligt ombud hos Kommunal Väst.

SVT Västnytt granskar hemtjänstföretag

SVT Västnytt avslöjade i maj i år olika brister inom företagets verksamhet, exempelvis att de inte dök upp hos äldre som då till exempel kunde bli utan sitt insulin. Något som kan vara direkt livsfarligt. Uppmärksamheten ledde bland annat till att kommuner sa upp sina avtal med företaget, som nu har stora skulder.

Har försökt få tag på sin chef

Christina Åhman har jobbat inom Care together sedan 2009. Hon skulle börja jobba i måndags men kan inte komma i kontakt med sin arbetsgivare – och går hemma i en sorts limbo. Hon är en av de som inte fått sin lön och som vänt sig till facket.

– Jag har försökt få kontakt med min chef, men jag får inget svar, säger Christina Åhman, seniorpedagog inom Care together, tills SVT Västnytt.

Kommunal har under en längre tid försökt delge ledningen för Care together sina krav – men, det har inte lyckats.

– De undviker oss systematiskt, säger Ulrika Winblad, fackligt ombud hos Kommunal Väst.

”Sämsta företaget”

De senaste två åren har Kommunal haft 14 tvister med Care together kring 50 medlemmar. Det är lika många som de haft med Göteborgs kommun där Kommunal har 15.000 medlemmar.

– Utifrån mina erfarenheter kan jag säga att det är det sämsta företaget jag varit i kontakt med, säger Ulrika Winblad till SVT Västnytt.

För Christina Åhman, som var den andre personen som anställdes av företaget Care together, 2009, har de senaste händelserna inneburit att hon tappat förtroende för företaget. Och att inte få någon lön är ett hårt slag.

– Det drabbar inte bara mig utan hela familjen, säger Christina Åhman.

Västnytt har sökt Care togethers vd Berit Sjöberg, men har inte fått något svar.    

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Västnytt granskar hemtjänstföretag

Mer i ämnet