Till vänster: Damen i dammen av Ansgar Almquist. Till höger: Flicka med bok av Brita Nerman. Foto: Skara kommun

Kommunala statyer stulna – tjuvarna ännu på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Två offentliga konstverk i Skara har stulits. Det handlar om två statyer, varav den ena är välkänd hos Skaraborna.

– Det är fruktansvärt, säger Peter Blom, kommunikationschef hos Skara kommun.

Det var på tisdagsmorgonen som en parkarbetare upptäckte att den välkända statyn Flicka med bok hade försvunnit från sin plats vid Gamla biblioteket i Skara. Senare på dagen upptäckte kommunen att ytterligare en staty fattades, nämligen Damen i dammen, som har varit placerad bakom biblioteket. Nya Lidköpings-Tidningen var först med att berätta om händelsen.

”För kommunen är de ovärderliga”

– Det är fruktansvärt. Jag vet inte vad de kan ha för konstvärde. Men för kommunen är de ovärderliga, säger Peter Blom, kommunikationschef i Skara kommun.

Skara

Peter Blom har anmält händelsen till polisen, men i nuläget finns ingen gripen för stölderna, och konstverken har heller inte hittats.

– Jag vet inte om de gjorda i brons eller koppar, men jag är orolig att de har blivit stulna för materialvärdets skull. I så fall kanske de redan är nedsmälta och då får vi aldrig tillbaka dem och det vore hemskt tråkigt, säger han.

Kommunen genomför inventering

Enligt Peter Blom håller kommunen nu på att inventera samtliga konstverk i kommunen för att undersöka om fler konstverk kan ha stulits.

– Vi hoppas att det ska uppmärksammas mer så att det ska bli omöjligt att sälja konstverken vidare, säger han.

Flicka med bok skulpterades 1963 av Brita Nerman, och köptes in av kommunen tre år senare. Damen i dammen är ett konstverk från 1959, av konstnären Ansgar Almquist. Båda konstnärerna har gjort en rad offentliga konsverk som kan ses på flera håll i landet, bland annat i Lund och Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skara

Mer i ämnet