Foto: SVT

Kommunalrådet: Staten borde betala för ordningsvakter

Uppdaterad
Publicerad

När polisen är borta...anställer kommunen ordningsvakter.

– Vi ser att vi kan göra det, men egentligen vill vi inte betala för det, säger Per Eriksson (S) kommunalråd i Bengtsfors.

Med start vid julhelgerna började ordningsvakter under en period patrullera gatorna i centrala Bengtsfors. Satsningen har överlag väckt positiva rektioner bland lokalbefolkningen och kommunen utreder en möjlig förlängning.

Samtidigt är kommunstyrelsens ordförande kluven till att ansvaret har hamnat på dem.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

– Det behövs, vi ser att vi kan göra det, men egentligen vill vi inte betala för det. Egentligen är det något som staten borde bekosta, säger Per Eriksson (S).

Kostnad: 100.000

Kritik mot att skattemedel, i det här fallet mellan 80.000-100.000 kronor, har lagts på ordningsvakter har också kommit från kommuninvånare. Enligt statistiken är hela Dalsland och Bengtsfors trygga områden, men på senare tid har bland annat handlare i centrum upplevt den låga polisnärvaron som ett problem. Inte minst sedan den lokala polisstationen lades ner i samband med polisens omorganisation.

Per Eriksson har en viss förhoppning om att närvaron från polisen på sikt kan bli bättre, genom att det de närmaste åren utbildas fler poliser. Fram tills dess tror han att ordningsvakter kan vara ett mellanled.

”Ge oss de pengarna”

Kommunstyrelsen ska under våren ta ställning till om ordningsvakterna ska bli kvar över sommaren. Dessutom har de i enighet skrivit en motion till att Småkom, nätverket för Sveriges småkommuner, har årsstämma i april. Där föreslår de att polisen borde ta huvudansvaret för ordningsvaktsorganisationen i Sverige så att kostanden hamnar på staten när kommuner likt dem anlitar ordningsvakt.

– Jag tycker staten kan bekosta det, annars kan de lägga det ansvaret på kommunerna istället och ge oss de pengarna, säger Per Eriksson.

Samtidigt, statistiken visar att ert område är tryggt. Kan det inte bli fel att agera på en upplevd otrygghet?

– Så kan det vara. Men närvaron upplevs som positiv och annars tror jag att saker som händer i storstäderna kan fortplantas på landsbygden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet