Foto: Svt

Kommunen tar strid för anrika muséet

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhusmuséet ska rivas för att ge plats till fler parkeringsplatser. Nu tar Lidköpings kommun strid och överklagar domen.

 – Vi har fått ny information som gör att vi tror det finns goda chanser att byggnaden får stå kvar, säger Poul Rask (S) som är miljö- och byggnämndens ordförande.

Den hotade museibyggnaden är den äldsta som finns bevarade inne på sjukhusområdet i Lidköping. Huset är byggt på 1920-talet och har tidigare fungerat som bostad åt sjukhusets vaktmästare och som reception.

Fastighetsägaren Västfastigheter ,som är regionens bolag, ansökte förra året om tillåtelse att riva huset till förmån för fler parkeringsplatser.  Saken drevs till mark- och miljödomstolen som gav Västfastigheter rätt.

– Jag tycker det är väldigt synd, men ser chanserna att få ett annat beslut i högre instans som mycket små. Så vi kommer därför inte att överklaga, sa Poul Rask (S) som är miljö- och byggnämndens ordförande till Svt Nyheter Väst direkt efter att domen meddelats.

Men nu har Lidköpings kommun ändrat sig och en överklagan är inskickad till mark-och miljööverdomstolen.

– Vi fick ny information som gjorde att det var lätt att begära en överprövning, säger Poul Rask.

Nya byggregler

Det som miljö- och byggnämndens ordförande i Lidköping syftar till är att Boverket, bara några veckor innan domen föll, kommit med nya byggregler som förtydligar vad som är en särskilt värdefull byggnad.

– Det här har inte domstolen tagit ställning till i sin dom, vilket de borde ha gjort.

Poul Rask tycker att Västfastigheter borde kunna hitta andra alternativ för att utöka antalet parkeringsplatser vid sjukhuset.

– Bara ett stenkast bort ligger en gammal garagelänga som inte används. Den vore bättre att ta bort.

”Huset måste rivas”

Västfastigheter ser dock ingen annan lösning än att det gamla huset måste rivas:

– I vår förstudie tittade vi på andra lösningar. Men vi ser inga andra gångbara alternativ, säger Bo Kjellstrand, områdeschef projekt Västfastigheter.

Det är nu upp till mark- och miljööverdomstolen att besluta om de ska pröva ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.