Kommunen planerar inte någon polisanmälan. Foto: TT

Kommunen tillsätter granskning om julfesterna

Publicerad

Efter SVT Västnytts avslöjande har Uddevalla kommun tillsatt en oberoende granskning av omständigheterna kring julfesterna som Dell bjudit kommunens tjänstemän på.

Uddevalla kommun har en hög svansföring i frågor som rör mutor och korruption. Efter muthärvan i Göteborg som uppdagades 2010 med ett antal misstänkta fall av korruption bland kommunens tjänstemän har SKL, Sveriges kommuner och landsting tagit fram riktlinjer för Sveriges kommuner om hur mutor och korruption ska undvikas.

Uddevalla var en av de kommuner som hoppade på och sedan februari 2014 finns egna riktlinjer mot mutor och annan korruption. Uddevalla har i sina riktlinjer lagt sig på en strängare nivå än vad lagstiftningen kräver.

Datajätten bjöd kommunen

– Vi ska aldrig försätta oss i en situation där allmänheten kan uppfatta oss som tveksam i objektivitet när det gäller påverkan av mutor och jäv, säger kommundirektör Peter Larsson.

Har gjort stickprov

Under 2014 har frågan diskuterats flitigt inom kommunen och det har gjorts flera utbildningsinsatser både för politiker och tjänstemän. Kommunen har dessutom gjort ett antal stickprovskontroller på några avdelningar som har hög grad av externa kontakter men inte hittat något.

Julborden som IT-avdelningen under flera år lät sig bjudas på av dataleverantören Dell är enligt Peter Larsson inte förenligt med kommunens policy.

– Vi är helt överrens om att så ska vi inte göra framöver. Vi har gjort en förnyad genomgång i verksamheten. Chefen är medveten om att det var felaktigt gjort. Vi lär oss och går vidare. Det här kommer inte hända igen, förklarar Peter Larsson.

Ingen polisanmälan

För att undanröja alla tvivel har kommundirektören upphandlat en extern genomlysning av julborden. Enligt kommundirektören är det angeläget att få klarhet i hur allvarligt det som hänt är. Han vill därför ha ett opartiskt utlåtande.

– Det kan uppfattas mycket tveksamt särskilt om man inte har hela bilden. Att det här var inte kopplat till affärsmässiga uppgörelser. Det finns ramavtal där allting är reglerat. Det fanns inga förhandlingsfrågor eller prisfrågor kopplat till det, säger Peter Larsson.

Någon polisanmälan kommer kommunen inte att göra i dagsläget.

– Den här chefen har absolut mitt fortsatta förtroende. Det här är en mycket välskött IT-avdelning och det är en mycket duktig chef, avslutar Peter Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Datajätten bjöd kommunen

Mer i ämnet