Ulricehamn och Bollebygd är inte nöjda

Skarp kritik mot valda tågstationer

Uppdaterad
Publicerad

Bollebygd och Ulricehamn ratades som stationsorter på höghastighetsjärnvägen. Nu kritiserar de hur besluten fattats.

– Sverigeförhandlingen är ett skådespeleri, säger Mattias Josefsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ulricehamn.

Den senaste tiden har regeringens förhandlare åkt land och rike runt för att skaka hand med de orter som förhandlat klart om att få en station på den planerade höghastighetsjärnvägen. Senast var de i Borås.

Fick nobben

Men varken Bollebygd eller Ulricehamn fick något besök. De fick nobben som stationsorter redan tidigt i år. Men för den skull har kommunerna inte gett upp kampen om att få en station på den nya tågbanan. Nu har i stället ledande politiker i Bollebygd och Ulricehamn skakat hand med varandra. Idag mötte de pressen i Ulricehamn för att berätta om sin kritik mot Sverigeförhandling.

Skulle bli för dyr

Anledningen till att till exempel Ulricehamn inte pekades ut som en stationsort var enligt Sverigeförhandlarna att en sådan dragning skulle bli för dyr. Flera miljarder kronor dyrare.

Men Mattias Josefsson i Ulricehamn tycker att det underlag som ska ha legat till grund för förhandlarnas beslut är dåligt underbyggt.

– Att man utesluter Ulricehamn är väl en sak, men att man gör det på det sättet. Rapportförfattarna konstaterar själva att man inte kan fatta ett beslut på den rapporten, säger han.

Skrivit ett brev

Nu har Ulricehamns kommun skrivit ett brev där de kräver svar av Sverigeförhandlarna. Man har även låtit trycka upp t-shirts med utdrag från rapporten som ska delas ut till förhandlarna vid Almedalsveckan.

Moderaten Christer Johansson är kommunstyrelsens vice ordförande i Bollebygd. Han delar Mattias Josefsson åsikt om Sverigeförhandlingen.

– Det är ett märkligt skådespel. Det bygger på lösa antaganden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.