Kommunstyrelsen får kritik av Stadsrevisionen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt stadsrevisionen har kommunstyrelsen i Göteborg ett stort ansvar för stadsdelsnämndernas bristande barnavårdsutredningar.

Stadsrevisionens granskning av barnavårdsutredningar, som blev klar tidigare i mars, visade att alla tio stadsdelsnämnder har brister i olika grad inom området. Det är i första hand stadsdelsnämnderna som har ansvar för att se till att bristerna åtgärdas, men revisorerna menar att kommunstyrelsen också har ett ansvar.

– Har det här varit omfattande? Ja, tio Stadsdelsnämnder, 1 400 barn när det borde vara noll. Där är det nolltolerans. Är det allvarligt? Ja, det är allvarligt, utsatta barn som inte kan tala för sig själva, det kan vara ensamkommande flyktingbarn. Har detta varit känt? Ja, åtminstone sedan 2012 har Kommunstyrelsen sett de här siffrorna och därför är det brister i uppsiktsplikten i och med att man inte gör någonting, säger Lars Bergsten ordförande stadsrevisionen i Göteborg.

Ska ha uppsikt

Kommunstyrelsens uppdrag är bland annat att ha uppsikt över nämnderna, den så kallade uppsiktsplikten. Detta regleras i kommunallagen och innebär att kommunstyrelsen ska övervaka att lagar och förordningar följs i nämndernas verksamhet.

Stadsrevisionen bedömer att kommunstyrelsen inte har tagit tillräckliga initiativ inom ramen för uppsiktsplikten. Det innebär att kommunstyrelsen inte har levt upp till det aktivitetskrav som är förenat med uppsiktsplikten. Därför riktar revisorerna kritik till kommunstyrelsen i form av ett påpekande.

– Under mina åtta år inom stadsrevisionen så är nog det här det allvarligaste just för att det är så omfattande med alla tio SDN. Man har suttit sedan 2012 och sett siffrorna och blundat utan att göra något, vi kan inte finna någon dokumentation om att man tagit ett steg framåt och blivit aktiva.

Politiker håller inte med

– Jag tycker att vi har reagerat. Vi började för två år sedan på grund av att vi uppmärksammade att man inte hinner göra det man ska göra ute i socialtjänsten. Barn riskerar att fara illa, arbetsmiljön påverkar kvaliteten i arbetet och därför har vi har vidtagit åtgärder menar jag. Vi ska självklart följa upp detta även i kommunstyrelsen, säger kommunalrådet Marina Johansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.