Inte lätt hitta rätt personal till alla lediga jobb. Foto: SVT Arkiv

Kompetensbrist på het arbetsmarknad

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknaden är fortsatt glödhet i Västra Götaland. Samtidigt uppger fler företag att deras utveckling hämmas av svårigheter att hitta personal med rätt kompetens.

– Kompetensen vi efterfrågar är det väldigt stor brist på i dag, säger Patrick Sundström, platschef på Kynningsrud i Uddevalla.

På tisdagen presenterade Arbetsförmedlingen sin nya prognos över arbetsmarknaden i Västra Götaland. Den är ljus och visar att 28 000 fler personer väntas i jobb i länet under 2016 och 2017.

– Vi har en stark efterfrågan på arbetskraft, det byggs mer än på 40 år och industrin går bra, säger Adnan Habibija, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Göteborgsregionen draglok

Göteborgregionen är fortfarande länets draglok. Runt 80 procent av de nya jobben skapas här och väntas fortsätta i den riktningen.

– Det är en byggboom och så är Västlänken på gång. Framför allt fordonsindustrin går bra vilket skapar många jobb inom privata tjänstesektorn, säger Adnan Habibija.

Men högkonjunkturens baksida är att det kan uppstå arbetskraftsbrist. Byggindustrin är ett exempel som lider av detta då de jobbsökande ofta saknar rätt kompetens. I Uddevalla är Kynningsrud, som tillverkar betongstommar till byggnader, kommunens största privata arbetgivare och ett typiskt exempel.

Svårt hitta rätt kompetens

– Vi har haft samarbete med gymnasieskolor och vuxenutbildningar och försöker matcha vårt behov med var de erbjuder, men det är svårt att hitta rätt kompetens, säger Patrick Sundström.

Företaget har känt av högkonjukturen och nyanställt kraftigt de senaste åren men ändå hämmas alltså deras utveckling av situationen.

– Vi får ju lägga mycket tid på utbildning själva och se till att de vi rekryterar får rätt kunskap. Det blir givetvis en stor kostnad för oss, säger Patrick Sundström

”Tänka utanför boxen”

Den andra stora utmaningen för Arbetsförmedlingen handlar om de som står längst från arbetsmarknaden. Det handlar generellt om personer som saknar utbildning, har funktionshinder eller inte är födda i Europa. De har blivit fler och utvecklingen är mest oroande i Skaraborg och Fyrbodal där etableringen av nya företag är lägre än i storstäderna.

– Här är det samarbete med företag och den offentliga sektorn som gäller. Man måste tänka utanför boxen och skapa jobb som kanske inte finns, säger Adnan Habibija.

Som exempel menar han att det handlar det att skapa jobb för att avlasta andra yrkesgrupper.

– Till exempel lärare som får lärarassistenter, säger han.

Varje företag har ansvar

På Kynningrud anser personalchefen att varje företag har ett stort ansvar att rekrytera personer som står långt från arbetsmarknaden.

– Vi har rekryterat personer med funktionshinder och det fungerar jättebra. Man får se möjligheter istället för svårigheter, säger Patrick Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.